Nečas se vrátil z Bruselu zpocený a vystresovaný. Není divu, naznačuje Havlík

27.05.2012 8:34

Petr Havlík ze strany Občané.cz na webových stránkách strany uveřejnil svůj názor na výsledky kontroly Evropského účetního dvora, která zjistila pochybení ve zprávách auditního orgánu o čerpání eurodotací v České republice.

Nečas se vrátil z Bruselu zpocený a vystresovaný. Není divu, naznačuje Havlík
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Havlík

Podle informací, které měl k dispozici deník Insider, kontrola zjistila, že centrální auditní orgán ČR pravděpodobně upravuje auditní zprávy tak, aby se snížil podíl chyb pod dvouprocentní hranici. Kontrola mimo jiné zjistila, že v projektu Doprava bylo špatně rozděleno 41,85 procenta z celkové částky, zpráva auditu však připouští necelých 2 procenta. "Otázkou samozřejmě zůstává to, zda šlo pouze o zfušované projekty, anebo v tom hrály svou roli i jiné motivy. Čerstvá kauza ze středních Čech svádí k různým úvahám, přičemž je zřejmé, že to v jiných krajích a resortech mohlo být při nejmenším dosti obdobné. Stačí jen ukázat prstem. Není divu, že se Petr Nečas vracel tento týden z Bruselu poněkud zpocený a docela viditelně vystresovaný," míní Havlík.

Neschopnost vlády

Politik obviňuje současnou vládu, která je podle něj tvůrcem katastrofických scénářů pro Českou republiku. Česko prý sráží do kolen nekompetentnost a nemravnost české správy. "Zvyšováním daní a škrtáním všeho možného se státní rozpočet na příští rok nezachrání. A nedokáže to ani premiér a ani suverén Kalousek. Nejde jen o zmařené evropské dotace. Důvodem je i neschopnost vybrat daně, ale i chybně nastavené proporce a priority, chybějící rozvojové strategie atd.," kritizuje Havlík.

Náprava? Běh na dlouhou trať

Řešením může být podle Havlíka pouze změna vládní garnitury, jejíž moc by byla podrobena důsledné kontrole veřejnosti. "Má to však jednu podmínku – musí k tomu být hrdí, sebevědomí a odvážní občané. Náprava dnešní mizérie však bude během na dlouhou trať. Krom toho začíná být oprávněně nahněvaná a netrpělivá veřejnost náchylná k radikálním výzvám, což je orná půda pro extrémisty všeho druhu. Sečteno a podtrženo – již nám svítí všechny červené kontrolky," varuje Havlík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…