Nechce se jim pracovat, vzkázal ministr Ťok trucující opozici. V programovém prohlášení vlády si prý něco milého najde úplně každý

30.11.2017 18:50

Ve čtvrtečních Dvaceti minutách Radiožurnálu Českého rozhlasu vystoupil ministr dopravy Dan Ťok za hnutí ANO, který by měl ve své funkci pokračovat i v dalších letech v menšinové vládě šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Moderátor Jan Moláček se ho zeptal, zda tuší, kolik kilometrů dálnic bylo postaveno za poslední čtyři roky. Čísla vás možná překvapí. Pár slov padlo také k sestavování vlády a k práci sněmovny.

Nechce se jim pracovat, vzkázal ministr Ťok trucující opozici. V programovém prohlášení vlády si prý něco milého najde úplně každý
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr dopravy Dan Ťok

Ťok hned na úvod připomněl, že za něj jako ministra dopravy narostly české dálnice asi o 50 kilometrů. Moderátor Jan Moláček ho opravil. Za čtyři roky řízení resortu dopravy ministrem Ťokem světlo světa spatřilo jen 20 kilometrů dálnic. Ministr okamžitě slíbil, že v příštím období to bude víc. Mohlo by jít přibližně o 200 kilometrů dálnic. Současný neutěšený stav výstavby dálnic byl prý dán tím, jak pracovali jeho předchůdci. Jako staronový ministr dopravy by konečně rád prosadil zákon o liniových stavbách, který by mohl další výstavbu dálnic urychlit.

Jenže doprava v Česku nestojí a nepadá jen s dálnicemi. Ťok by rád přijal také nový zákon o vysokorychlostních vlakových tratích v Česku. „Mým cílem bude, abychom s těmi vysokorychlostními tratěmi opravdu pohnuli. Už v minulém období se objevil nápad, se kterým přišel pan poslanec (František) Laudát (TOP 09), abychom přijali speciální zákon o vysokorychlostních tratích, a já věřím, že by tento zákon mohl být přijat,“ prozradil ve vysílání Ťok.

Pak se ovšem vrátil k dálnicím. U těch stojí totiž reklamní billboardy, které tam od 1. září 2017 stát nemají. Jejich majitelé měli několik let přechodného období, aby je odstranili. V mnoha případech však billboardy zůstaly na svém místě a bude je postupně odstraňovat Ředitelství silnic a dálnic. Prozatím jich bylo odstraněno asi padesát.

Ťok upozornil, že obce s rozšířenou působností mohou majitelům billboardů udělovat pokuty – až 300 tisíc korun a podle šéfa resortu by možná bylo načase, aby se s udělováním pokut začalo. Další pokutu ve výši až 200 tisíc korun může dostat ten, kdo na svém pozemku nechává nelegálně umístěnou dálniční reklamu.

„Očekávám, že tu toleranci politici vyjádří tím, že odejdou ze sálu, čímž sníží kvórum,“ podotkl Ťok. Rozhodně by se prý neopájel štěstím, kdyby vládu podrželi komunisté a SPD Tomia Okamury. Stále věří, že menšinovou vládu hnutí ANO mohou podpořit i jiné strany.

Ministr důrazně odmítl, že by dnes ve sněmovně fungovala nějaká nedemokratická mašinerie ANO, SPD a KSČM. „Tady se spíš ukazuje, komu se chce pracovat a komu se nechce pracovat,“ předestřel svůj pohled host.

Programové prohlášení vlády bude postaveno tak, aby si v něm každá strana mohla najít něco, co jí je milé. Pak by menšinová vláda mohla dostat podporu. Pokud jde o SPD Tomia Okamury, Ťok by byl ochotný kývnout na zákon o obecném referendu. „Ale věci o vystoupení z EU a z NATO jsou pro mě nepřijatelné.“

Než se rozloučil s diváky, odmítl prozradit, zda bude hlasovat pro vydání Andreje Babiše. Počká si prý, co mu řeknou jeho kolegové z imunitního výboru. „Ale v obecné rovině si myslím, že by tady mělo platit padni, komu padni,“ uzavřel Ťok.

reklama

autor: mp

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…