Nehádali se s ním, zabalili to. To něco značí... Představení ve Sněmovně a jeho dohra

11.05.2022 15:33 | Analýza

„Obě strany se nezachovaly správně. Okamura svými vystoupeními láká další voliče. Myslím, že to přehnal. Na druhou stranu se vláda neměla nechat vyprovokovat a měla ho smést argumenty,“ okomentoval dramatické dění ve Sněmovně Jiří Mikeš, bývalý dlouholetý ředitel Asociace komunikačních agentur. „Je to další ukázka toho, že hrany jsou čím dál tím ostřejší. Je to nedůstojné. Měli by chránit zájmy lidu této země, a ne aby se tam pořád hádali,“ upozornil.

Nehádali se s ním, zabalili to. To něco značí... Představení ve Sněmovně a jeho dohra
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Anketa

Bojíte se Vladimira Putina?

2%
96%
hlasovalo: 18318 lidí
Poslanecká sněmovna zažila v úterý večer velký rozruch. Projev Tomia Okamury k tématu ukrajinských migrantů byl přerušován bušením vládních poslanců do lavic a následně celá vláda opustila Sněmovnu, čímž schůzi ukončila. V noci se pak sociální sítě poslanců zaplnily vysvětlováním, že předseda SPD šířil nenávist, a to nehodlají podporovat. Okamura se po jednání nechal slyšet, že ministři situaci „psychicky nezvládli“. Rozbroje pokračovaly i druhý den. 

Celé to začalo ve chvíli, kdy Okamura ve svém projevu reprodukoval obavy českých zaměstnanců o svá pracovní místa, načež vicepremiér Jurečka z vládní lavice hned za pultem poznamenal, že práce je dost. Okamura protestoval, že mohou být nuceni pracovat za nižší mzdy, nebo dají zaměstnavatelé přednost Ukrajinci. „To snad není možné, že tohle vůbec tady říká ministr za mnou. To je úplně neuvěřitelné, kdo tady je ve vládě. Že je práce dost, to je vaše odpověď. Ale jde přece o to, že ti Ukrajinci budou podsekávat průměrné mzdy našich občanů. To jste fakt tak natvrdlej? Nezlobte se na mě, prostřednictvím pana předsedajícího,“ rozpálil se Okamura.

Což však zase rozpálilo koalici. Začala hlasitě bušit do lavic. Skončilo to tím, že ministři opustili Sněmovnu a schůze kvůli tomu nemohla pokračovat. Při odchodu ze sálu ministr zdravotnictví Vlastimil Válek novinářům řekl, že se mu z Okamurova projevu udělalo fyzicky zle, a Jurečka si postěžoval, že není možné hodinu poslouchat člověka, který lže a uráží.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Všichni jsme byli svědky toho, že se na jednání pléna nejen obstruuje, ale také nadává a vyvolává nenávist,“ řekl novinářům ministr vnitra Vít Rakušan. Vláda podle poslankyně Barbory Urbanové byla ochotna ustoupit opozici a vysvětlovat svůj postoj k ukrajinským uprchlíkům. „Byli jsme ochotni věnovat čas, který chceme věnovat jiným vlastním prioritám, vysvětlování a vlastního ministra poslat na pranýř,“ pochválila koalici. Dokonce prý byla ochotná kvůli tomu zůstat ve Sněmovně i po 19. hodině. „A co se stalo pak – vystoupil Tomio Okamura. Hodinu mluvil a šířil nenávist. No vážně. Speciálně si pamatuju tu část o autech Ukrajinců, o tom, že jezdí třeba i v BMW. Do toho urážel, například ministra Jurečku. To jsme si zabušili do lavic,“ popsala.

„Bohužel se stalo, že opozice k tomu přistoupila tak, že náš názor slyšet nechtěla,“ shrnul dění Rakušan. Očekával prý, že opozice ho nechá hned na úvod promluvit, ale místo toho se k pultíku dostavil Tomio Okamura. „Měli jsme tady hodinu nenávisti, měli jsme tady hodinu xenofobie, měli jsme tady hodinu rozeštvávání české společnosti,“ postěžoval si. Dokonce prý Okamura relativizoval utrpení Ukrajinců.

Jeho bratr Hayato, poslanec za SPOLU v klubu lidovců, svou úvahu napsal na Twitter, takže byla stručnější. „Tomio ve Sněmovně hrozným způsobem rozdmýchává nenávist proti Ukrajincům a ukrajinským Romům. Šíří strach, pokouší se prohloubit příkopy mezi lidmi v naší zemi. Dokonale nahrává Kremlu a jeho agresi,“ napsal o svém bratrovi a doplnil to biblickým citátem, že kdo seje vítr, sklidí bouři.

Sám Tomio Okamura vyjádřil názor, že ministři psychicky nezvládli jeho vystoupení a na jeho výčet problémů, které celá věc přináší českým občanům, reagovala koalice přerušením schůze. „Nikoho jsem neurážel a neřekl jsem žádnou nepravdu, jak se teď snaží zoufale zdůvodnit svoje selhání vládní ministři. Podívejte se na moje vystoupení a posuďte sami, jestli mám pravdu,“ vyzývá. Ministři podle něj zbaběle utekli ze sálu, přičemž nejlépe by udělali, pokud by odešli úplně.

Druhý den ráno vzájemné ataky pokračovaly. „To, co jsme tady včera viděli, nemohu nazvat jinak než jako vládní puč,“ sdělil Radim Fiala z SPD. „V historii Sněmovny se to nikdy nestalo, abyste se zvedli, vy, kteří máte odpovídat na otázky opozice, a odešli jste pryč.“ V dalším průběhu debaty lidovec Marek Výborný odmítl „atmosféru zla a nenávisti, kterou jsme včera slyšeli“. A nakonec nazval Okamurovo vystoupení „fašistickým projevem“.

Okamura láká voliče, ale přehnal to. Vláda se neměla nechat vyprovokovat

Jak se dívat na to, že ministři včera opustili jednání Sněmovny při nesouhlasu s projevem Tomia Okamury. Neselhaly jim nervy? A na druhou stranu, nepřepískl to Okamura? Opozice jednání vyvolala, aby se dozvěděla o přístupu vlády k ukrajinským uprchlíkům, a místo toho, aby dali prostor ministrům, tam pak předseda SPD hodinu řeční... „Obě strany se nezachovaly správně. Okamura svými vystoupeními láká další voliče na to, že je proti migraci, zdůrazňuje, co nás všechno ještě čeká. On tím získává voliče, kterým se nelíbí současná situace, kdy je inflace patnáctiprocentní. Je to od něj kalkul. Myslím, že to přehnal. Na druhou stranu se vláda neměla nechat vyprovokovat a měla ho smést argumenty. Když to takto zabalili, nevzbuzuje to dojem, že by opravdu s údaji a fakty Okamuru sestřelili z větve,“ domníval se mediální a komunikační expert Jiří Mikeš. 

„Je to další ukázka toho, že hrany jsou čím dál tím ostřejší. Bude velice zajímavé, jaký bude další vývoj, kam půjde ekonomika. Současně si myslím, že vláda by měla reagovat rychleji, než zatím reaguje. Nemá to ale jednoduché, příliv Ukrajinců je opravdu značný, vydávání víz bez nějaké kontroly také nebylo zrovna správné. Problémy s ukrajinskými Romy také nepřispějí k náladě u voličů. Je to prostě komplikovaná situace. Vláda to nemá jednoduché a Okamura to využívá k tomu, aby získal další voliče,“ okomentoval.

Z obou táborů jsou slyšet silná slova. Kromě výše zmíněných stojí za zmínku ještě vyjádření bývalého premiéra Mirka Topolánka, který na sociální síti uvedl: „Dnes mám poprvé a naposledy pocit, že jim tam v té Sněmovně snad i chybím. Já bych mu jednu flákl. Náckovi pitomýmu.“ Nepřiostřuje se společenská a politická atmosféra až příliš? Kam to může dojít? „Je to nedůstojné Parlamentu. Nesvědčí to o tom, že by se tam k sobě chovali jako gentlemani. Jednou jsem byl v anglickém parlamentu. Tam se krásně hádali, ale noblesně. A pak šli spolu klidně na pivo. Chce to, aby si obě strany uvědomily, že jsou v centru pozornosti, že lidi zajímá, jak se jejich představitelé chovají. To, že Topolánek je ranař, se vědělo. Ale řeči o tom, že je někdo fašista, a ten zase kontruje, že chodí na zasedání landsmanschaftu, s tím by měli přestat,“ myslel si komunikační expert.

„Měli by mít zájem, aby Česká republika šla dopředu, zbavili jsme se šílené inflace a abychom si zachovávali čest a rozum a měli v čele lidi, kteří vědí, že uchovat si tady to místo ve středu Evropy není žádná legrace. Jestli jsme tu tisíc let a byli jsme v historii obklopeni různými nepřátelskými národy a zachovali si hranice i svoji řeč, tak by měli v tom pokračovat. Měli by chránit zájmy lidu této země, a ne aby se tam pořád hádali,“ uzavřel Jiří Mikeš. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…