Nejde to, nejde to. Skoro žádní uprchlíci v Německu nesehnali práci. A když se ptáte proč, dozvíte se...

14.09.2016 10:20

Kancléřka Angela Merkelová si ve středu pozvala zástupce největších německých firem do Berlína, aby jí vysvětlili, proč se nedaří zaměstnávat uprchlíky. Z více než milionu příchozích jich firmy dle šetření agentury Reuters zvládly zaměstnat méně než sto.

Nejde to, nejde to. Skoro žádní uprchlíci v Německu nesehnali práci. A když se ptáte proč, dozvíte se...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Angela Merkelová

Šetření agentury Reuters mezi třiceti největšími firmami z německého akciového indexu DAX ukázalo, že zaměstnání u nich našlo zhruba šedesát tři uprchlíků. Nemusí se však jednat o přesná čísla, protože některé firmy považují za diskriminační ptát se žadatelů o zaměstnání na to, zda jsou uprchlíci či nikoliv, a tak nevědí, zda a kolik jich zaměstnávají.

Uprchlíkům brání ve výraznějším prosazení na pracovním trhu několik překážek. Firmy dle Reuters poukazují na nedostačující nebo žádné znalosti německého jazyka, chybějící kvalifikace či nejistotu získání trvalého pobytu. Většina německých společností proto upozorňuje, že je zkrátka příliš brzo očekávat, že zaměstnají větší množství uprchlíků.

Celý článek v angličtině ZDE

„Okolo osmdesáti procent žadatelů o azyl není dostatečně kvalifikováno a nejsou dostatečně zběhlí v němčině, takže jim v prvé řadě nabízíme takové pracovní pozice, které nevyžadují technické znalosti či vysokou úroveň komunikace v němčině,“ uvedl pro Reuters mluvčí německé přepravní firmy DHL.

„Naše zkušenosti ukazují, že trvá minimálně osmnáct měsíců pro kvalifikovaného uprchlíka projít azylovou procedurou a naučit se němčinu na takové úrovni, aby se mohl ucházet o práci,“ vysvětlil mluvčí Deutsche Telekom, podle něhož firma plánuje dát tento rok šanci zhruba sedmdesáti pěti uprchlíkům.

Jiné velké německé společnosti, hlavně ty působící ve finančním nebo leteckém sektoru, konstatují, že je pro ně prakticky nemožné zaměstnat uprchlíky. Odkazují se přitom na různá omezení, jako je potřeba ověřit si zevrubně minulost potencionálních zaměstnanců, což lze v případě uprchlíků jen velice těžko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

18:40 Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nepřestává ve své kritice vlády Petra Fialy (ODS); vzal si na mušku …