Nejedlý popírá spekulace ohledně financování Zemanovy kampaně

24.09.2012 18:30

Už tři a půl milionu korun stála Zemanova kampaň jeho stranu. Objevují se spekulace, zda Zemanovci přiznávají všechny své dosavadní finanční zdroje. Některé hlasy hovoří o peněžní podpoře ze strany ruského petrochemického giganta Lukoil.

Nejedlý popírá spekulace ohledně financování Zemanovy kampaně
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Kandidát na prezidenta a čestný předseda SPOZ Miloš Zeman na mítinku ve Varnsdorfu

Martin Nejedlý, místopředseda Strany práv občanů – Zemanovců (SPOZ), to však v rozhovoru pro Českou pozici důrazně odmítl.

„Pod kotlem je zatopeno daleko více, než by ve skutečnosti bylo potřeba. Rozhodně není důvod, aby se o Miloše Zemana či SPOZ zajímala BIS,“ prohlásil Nejedlý a zcela vyloučil, že by se Lukoil měl jakkoliv podílet na financování Zemanovy volební kampaně.

„Za roky 2010 a 2011 strana na darech a členských příspěvcích získala 46 milionů korun. K tomu přičtěme příspěvky od státu, které za čtyřleté období činí zhruba 60 milionů korun. Co se týká prezidentské kampaně Miloše Zemana: prováděcí zákon, který říká, jak má být prezidentská kampaň financována, vstoupí v platnost až 1. října. Veškerá činnost, která byla provedena do tohoto dne, nespadá do nákladů pro prezidentskou kampaň. Zemanovci by však měli zohlednit vynaložené finanční prostředky před 1. říjnem,“ slíbil Nejedlý, který představuje klíčovou osobu v Zemanovo kampani.

Peníze především od drobných dárců

Zemanovci už několikrát prohlásili, že chtějí potřebné peníze získat z kapes drobných dárců. Nejedlý to potvrzuje: „Společnost Lukoil Zemanovcům ani Miloši Zemanovi neposkytne ani korunu. Já jsem poskytl transparentně soukromý dar ze svého účtu. Miloš Zeman nebude zavázán žádným byznysovým ‚kapitánům‘ či oligarchům.“

Nejedlý také důrazně popřel, že se na financování Zemanovy kampaně podílí Tomáš Hrdlička, šedá eminence pražské politiky. „Znovu se opakuje to, co v roce 2010. Tento typ otázek už tu byl – Marek Dalík, Tomáš Hrdlička a spol. My jsme si stranu budovali sami a odspodu. Pan Hrdlička není tím, kdo by se objevil mezi sponzory SPOZ. Vždy se najde nějaké démonické jméno, které je pro média atraktivní, neopírá se to ale o realitu.“

Pokud by však nákladná kampaň nepřinesla své ovoce a Zemanovi by se dobýt Hrad nepodařilo, Nejedlý prohlásil, že by neměl zájem ucházet se o funkce v managementu státních firem, jako je například Mero.„Mezi komercí a státní správou je rozdíl a do konce svého aktivního života bych chtěl zůstat v soukromé sféře, kde jsem si pracně vybudoval určité vztahy,“ míní.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…