Nejezděte do Skotska. Pro své bezpečí. Hamáček oficiálně varoval fanoušky Sparty

05.10.2021 20:50

Skotská fotbalová asociace se prý neomluví za slova svého poradce pro diverzitu Marvina Bartleyho, který přirovnal dětské fanoušky Sparty ke „zkaženému ovoci“. K omluvě asociaci přes britského velvyslance vyzval ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD). Mezitím ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) varuje, aby lidé z bezpečnostních důvodů raději necestovali do Skotska na odvetný zápas Sparty a Glasgow Rangers.

Nejezděte do Skotska. Pro své bezpečí. Hamáček oficiálně varoval fanoušky Sparty
Foto: Repro YouTube
Popisek: Glen Kamara viděl poslední zářijový den roku 2021 červenou kartu. Praha bouřila

Skotská fotbalová asociace (SFA) se nehodlá omluvit s odůvodněním, že Bartley není jejím zaměstnancem, a proto není třeba do diplomatického sporu dále zasahovat. Ministr Kulhánek prý špatně pochopil funkci, kterou Bartley pro SFA zastává. Bartley je přitom oficiálně jmenovaný jako poradce skupiny pro rovnoprávnost a diverzitu. Ta je ale prý na asociaci nezávislá.

K omluvě skotskou asociaci vyzval Kulhánek po schůzce s britským velvyslancem Nickem Archerem. „Požádal jsem proto o omluvu či jednoznačný distanc od osoby, která přirovnání českých dětí ke shnilému ovoci veřejně pronesla. Pana velvyslance jsem si dnes předvolal, aby tlumočil moji žádost Skotské fotbalové asociaci,“ řekl Kulhánek v pondělí, jak informuje server Novinky.cz.

Bartley české děti i celou společnost přirovnal ke zkaženému ovoci v reakci na pískot a bučení na hráče tmavé pleti Glena Kamaru. Ten je v Česku neoblíbený kvůli jarní kauze, kdy obvinil z rasismu hráče Slavie Ondřeje Kúdelu a napadl ho v útrobách stadionu. Zatímco Kúdela dostal za neprokázaný rasismus stop na deset zápasů, Kamara nesměl hrát jen tři zápasy.

Do diplomatického sporu se nyní vložil také ministr vnitra Jan Hamáček, podle kterého by měli čeští fanoušci zvážit svoji cestu do Skotska na listopadový odvetný zápas. Ministerstvo vnitra také chce kontaktovat skotské orgány, aby na bezpečnost českých fanoušků dohlédly.

„Zahájili jsme kroky, které by měly vést ke zvýšení bezpečnosti českých občanů ve Skotsku,“ uvedl Hamáček podle informací serveru Blesk.cz. „Předpokládám, že fanoušci Sparty budou chtít tým podpořit. Chtěl bych je vyzvat, aby návštěvu Skotska zvážili a dobře promysleli,“ pokračoval Hamáček.

„Dopisem jsem se také obrátil na skotského ministra vnitra a požádal ho, aby jeho podřízené složky věnovaly pozornost bezpečnosti českých občanů na území Skotska. To mohou být fanoušci, turisté, ale i lidé na pracovních cestách,“ dodal Hamáček vzhledem k vlně nenávistných komentářů na sociálních sítích a náladám, které vyvolávají vůči českým občanům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…