Nejlépe by se tu dýchalo, kdyby nejsilnější vládní stranou byli lidovci, doporučil voličům Bělobrádek. Pak se obul do Babiše i socialistických experimentů ČSSD

29.05.2017 19:37

Moderátorka Světlana Witowská přivítala v pondělním Interview ČT24 předsedu KDU-ČSL Pavla Bělobrádka. V rozhovoru naznačila, že lidovci působí dojmem, jako by chtěli být v každé vládě, ale zároveň se příliš nenamočit. Bělobrádek se začal okamžitě bránit. Prozradil, že se bude České republice dýchat vůbec nejlépe, až budou lidovci hlavní vládní stranou.

Nejlépe by se tu dýchalo, kdyby nejsilnější vládní stranou byli lidovci, doporučil voličům Bělobrádek. Pak se obul do Babiše i socialistických experimentů ČSSD
Foto: Vít Hassan
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek na sjezdu

„Lidé už mají dost toho, aby si politici vyčítali, ať už jde o politiky ČSSD nebo hnutí ANO, vyčítali, kdo víc ukradl a kdo je větší zloděj. Když jsme vstupovali do koalice s Andrejem Babišem (ANO), tak já osobně jsem vůbec nevěděl, že existuje nějaké Čapí hnízdo nebo že si Andrej Babiš koupil nějaké dluhopisy,“ konstatoval hned na úvod Bělobrádek.

Tyto Babišovy kauzy vypluly na světlo až postupně a je na příslušných orgánech, aby to nějak řešily a vyřešily.

„Ono to může působit tak, že se vyjadřujete tak, abyste mohli vládnout takřka s kýmkoliv, ale zároveň se snažíte, abyste se nenamočili,“ vyčetla šéfovi lidovců Witowská.

Bělobrádek se bránil, že se držel stranou sporů mezi ČSSD a ANO, protože je nemohl nijak ovlivnit. „Ale to by bylo plácnutí do vody, když nejsem premiérem, tak jakékoli vyjádření by bylo jen zbytečným plácnutím do vody, byla by to zbytečná práce,“ oponoval Bělobrádek s tím, že nehodlá plýtvat energií. 

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Andrej Babiš už podle Bělobrádka navíc řekl: Když ty volby vyhrajeme, tak místo komunistů a jiných extremistů možná oslovíme lidovce, to nemohu vyloučit. V této souvislosti ovšem ocitoval také slova Karla Schwarzenberga. „Koalice se dělají až po volbách, před tím to je jen plácání do větru,“ půjčil si slova knížete z roku 2013 Bělobrádek.

Odmítl spekulovat o tom, zda se lidovci ve dvojkoalici se Starosty a nezávislými dostanou do sněmovny. „To jsou zbytečné řeči, protože se to podaří,“ prohlásil sebevědomě Bělobrádek. „Je hlavně v našich rukou, abychom přesvědčili voliče, že je tady síla, která chce řešit problémy občanů a ne svoje vlastní,“ doplnil. Nemá tedy strach z toho, že by hlasy pro lidovce propadly a získalo by je hnutí ANO jako možný vítěz voleb.

„My jsme strana, která bude dbát na to, aby naše vláda měla prozápadní orientaci a udržela liberální parlamentní demokracii. My se do sněmovny dostaneme. Z toho strach nemám. A otázka je, jestli se do sněmovny dostane hnutí ANO. Pokud by se tam nedostalo, tak ty hlasy pro hnutí ANO připadnou nám,“ prohlásil host. 

„Já bych se tím příliš nevzrušoval. My chceme být první, druzí nebo třetí, my chceme být na stupních vítězů,“ doplnil Bělobrádek ještě. Pokud by dvojkoalice skončila na prvním místě ve volbách, Bělobrádek je připraven stát se premiérem. „Samozřejmě že ano. Je to zajímavá funkce a nová životní zkušenost,“ prohlásil.  

Nijak těžkou hlavu si nedělá ani z toho, že je dnes Andrej Babiš nejpopulárnějším politikem. Kdysi byl populárním politikem také Stanislav Gross nebo paní Vlasta Parkanová, ale později z té politiky odešli s hanbou, připomněl předseda lidovců.

Prozradil na sebe, že je naprosto obyčejným člověkem. „Já jsem třeba vstával sedm let ve čtvrt na pět ráno. My jsme prošli komunální politikou, krajskou politikou a teď jsme tedy v politice nejvyšší. Lidé by si mohli všimnout, že už tady jsou noví politici, kteří myslí jinak a žijí normálně,“ uvedl Bělobrádek.

„Třeba se lidem lépe dýchá pod vládou Andreje Babiše a Miloše Zemana,“ naznačila v reakci moderátorka. „Co se týká Miloše Zemana, tak já jsem přesvědčen, že spousta lidí volila Miloše Zemana, aby nevolili Miroslava Kalouska, který vůbec nekandidoval. Hnutí ANO vyhrálo krajské volby, ale nevyhrálo je nijak výrazně co do počtu hlasů,“ reagoval Bělobrádek. 

„Nám by se lépe dýchalo, kdybychom tady neměli socialistické experimenty. Nám by se lépe dýchalo, kdybychom tady měli KDU-ČSL jako nejsilnější vládní stranu,“ prohlásil předseda této strany.

Posléze se do Babiše pořádně obul. „Stát určitě neřídil, ale neustále o tom mluví. Pověst Andreje Babiše zasáhla i evropskou politiku a Evropský parlament, takže to není otázka úplně marginální,“ uvedl. Nemluvě prý o tom, že podle NKÚ na ministerstvu financí haprují desítky až stovky milionů korun. Pokud je to pravda, pak je to podle Bělobrádka manažerské selhání.

Babiš podle jeho názoru v nástřelu rozpočtu nepřijatelně osekal peníze pro vědu, a to je pro Česko velký problém. „Pokud máme obstát ve světě, pak dnes musíme investovat především do vědy.“ V tomto směru považoval za velkou chybu zrušení ministerstva pro informatiku. Tento krok se podle Bělobrádka rovnal katastrofě.

„Došlo k obrovské katastrofě. Domnívám se, že Česká republika je druhá nejhorší v EU hned po Rumunsku, a to je skandální,“ nebral si servítky vicepremiér pro vědu a výzkum.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…