Nejsme ze železa. Špidla se rozpovídal o vztahu prezidenta se Sobotkou

17.01.2014 19:20

Bývalý premiér Vladimír Špidla bude v nové vládě působit coby šéfporadce premiéra Bohuslava Sobotky. Ten byl v pátek jmenován do funkce prezidentem. Podle Špidly trvalo jmenování déle, než je obvyklé, ale považuje to již za uzavřenou kapitolu.

Nejsme ze železa. Špidla se rozpovídal o vztahu prezidenta se Sobotkou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Špidla

„Trvalo to déle než obvykle, teď je to uzavřené,“ hodnotil lednové počínání prezidenta Miloše Zemana. Odmítl však hodnotit, kdo může za zdržení, či naopak urychlení. „Potřebné je, aby vláda nastoupila rychle,“ uzavřel Vladimír Špidla v Interview ČT24. Vadí mu totiž, jak si počíná vláda Jiřího Rusnoka – několik dní před svým odchodem stále navrhovala změny a zákony.

Co se týče samotného jmenování Bohuslava Sobotky, podle Špidly se odehrálo podle Ústavy tak, jak mělo. Podpora, jakou dostal od prezidenta Rusnok, se však neopakovala. „Další ústavní pravomoci nesměřují k tomu, aby dával pokyny nebo sliboval podporu,“ vysvětloval expremiér Zemanovo počínání.

Ten podle něj jednoduše nepronášel žádná poselství, pouze konal. Chladnější přístup prý chápe. „Osobní vztah může být přátelštější k Rusnokovi než k Sobotkovi, a protože nejsme ze železa, tak naše vztahy se mohou projevit,“ dodal Špidla.

Nyní se budoucí ministři připravují na svá setkání s prezidentem. „Myslím, že to bude důstojný rozhovor mezi ústavním činitelem a budoucím ústavním činitelem,“ komentoval to. „Bude to důstojný rozhovor, tak, jak se to vždycky odehrává.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…