Nejtěžší doba, řekl Fiala. A začal to sázet: Co s Českem, jaký má být prezident

23.04.2022 16:13

Stejně jako na 30. kongresu ODS před pár dny i na víkendovém sjezdu lidovců promluvila řada hostů včetně velvyslance Ukrajiny v Praze Jevhena Perebyjnise. Slovo dostal také premiér a předseda ODS Petr Fiala. A co všechno lidovcům sdělil? Podívejte se sami.

Nejtěžší doba, řekl Fiala. A začal to sázet: Co s Českem, jaký má být prezident
Foto: Screen FB KDU-ČSL
Popisek: Petr Fiala na sjezdu KDU-ČSL

Anketa

Zaslouží si ředitel BIS Michal Koudelka státní vyznamenání?

2%
95%
hlasovalo: 42649 lidí
Lidovci, jedna z vládní stran a člen koalice SPOLU, tento víkend pořádají volební sjezd. Post předsedy obhajuje současný předseda a ministr práce Marian Jurečka.

A stejně jako na kongresu ODS před pár dny i na tomto sjezdu promluvila řada hostů včetně velvyslance Ukrajiny v Praze Jevhena Perebyjnise. Slovo dostal také premiér a předseda ODS Petr Fiala. 

Hned na úvod konstatoval, že ODS a lidovci zastupují moderní pravicové voliče od středu doprava. A společně vrátili ve vládě české politice smysl, k čemuž ostatně Fiala vyzýval už před třemi roky na sjezdu lidovců v Brně. „Přiznám se, že jsem tehdy sám nečekal, že naše spolupráce bude tak silná a bude tak úspěšná. Že půjdeme i s TOP 09 a že spolu vyhrajeme parlamentní volby,“ oznámil Fiala.  

A po volbách v říjnu 2021 se společný záměr ODS, lidovců a TOP 09 naplnil. Fiala tady lidovcům za tuto spolupráci poděkoval. A ocenil, že dnes je jejich společná koalice pevnější a dolnější, než se zdálo na počátku této spolupráce.

„Mariane, chtěl bych ti poděkovat za neuvěřitelnou pracovitost, nasazení, za to, že držíš slovo, že s tebou mohu vždycky jednat na rovinu a otevřeně a že na čem se domluvíme, to platí. Úspěch koalice SPOLU je tvou velkou zásluhou a já ti děkuji za naši spolupráci,“ obrátil se Fiala přímo na předsedu lidovců.

A následoval dlouhý potlesk Jurečkových kolegů.

Poté Fiala vyjádřil naději, že jejich spolupráce, spolupráce ODS a KDU-ČSL, bude dál úspěšně pokračovat. Poděkoval všem lidovcům za to, že za koalicí SPOLU stáli. A ministrům KDU-ČSL poděkoval za to, v jak velkém nasazení pracují v této době.

Tato doba je podle Fialy asi vůbec nejtěžší pro Českou republiku v její moderní historii.

Česká republika čelí asi největším potížím od svého vzniku. A je dobře, že v této situaci naše vládní koalice, a máte na tom velký podíl a vekou zásluhu, funguje jako dobrý tým. Je před námi spousta úkolů. Spousta výzev. Musíme změnit energetiku, tak abychom nebyli závislí na libovůli Kremlu. Aby naše firmy a naše domácnosti měly dostatek energií a měly je za přijatelnou cenu. Musíme důstojně zvládnout uprchlickou vlnu. A musíme pomoci těm našim občanům, kteří nebudou schopni sami zvládnout inflaci a nastupující drahotu,“ upozornil Fiala.

„V řadě věcí sdílíme stejné hodnoty. A je pro nás klíčové, aby zejména rodiny s dětmi fungovaly co nejlépe. Aby na ně ekonomické těžkosti doléhaly co nejméně. Společně máme šanci to zvládnout. A vedle to, vedle těch nových výzev, chceme ještě splnit náš společný vládní program,“ pokračoval předseda vlády.

Nakonec se vrátil i k jedné ze svých tezí o budoucím prezidentovi České republiky, který bude ctít základní zásady, na nichž má stát celé Česko.

„Myslel jsem tím svobodu, demokracii, příslušnost k Západu, ctící silnou moderní ekonomiku. Ale také to musí být člověk, který bude ctít ústavu a tradice, nebude rozdělovat společnost a bude důstojnou hlavou státu. A k tomu míří moje poslední výzva. Pojďme spolu takového člověka najít,“ požádal lidovce.

 

 

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…