Největší protesty v moderní historii. Za vaši svobodu, vyzývá vážně internet

18.03.2013 18:33

UVNITŘ VIDEO Speciální monitorovací systém INDECT zůstává stále obklopen řadou otazníků a nejasností. A to i přesto, že již letos má být dokončen, aby detailně mohl začít sledovat chování občanů Evropské unie. Hactivisté ze skupiny Anonymous však i nadále varují před pasivitou a vyzývají k tomu, aby lidé dali - dokud je čas - hlasitě najevo, že tento druh šmírování odmítají.

Největší protesty v moderní historii. Za vaši svobodu, vyzývá vážně internet
Foto: Vladimír Škarda
Popisek: Hlouček dvaceti lidí se s několika transparenty sešel před Úřadem pro ochranu osobních údajů v Praze Holešovicích.

"Podílejme se na největších protestech v moderní historii!" zní výzva zveřejněná na serveru Youtube.

Infobox

Oni také dokáží sledovat

Hlavní předpokládané výsledky projektu INDECT jsou:

  • Zkušební instalace systému sledování a dohledu v metropolitní oblasti
  • Počítačový systém schopný získávání dat a inteligentní zpracování dat
  • Zařízení použité pro mobilní sledování objektů
  • Vyhledávače pro rychlou detekci a sémantické hledání osob a dokumentů založené na technologii Watermarking
  • Systém sledování trestné činnosti na internetu.
  • Sledování osobního života lidí a špehování v zájmu vlády.

    (zdroj: wikipedia)

Úvodem je třeba uvést to, že INDECT je neoficiálně představován jako inteligentní informační systém Evropské unie, který podporuje vyhledávání a detekci lidí a předmětů. Jeho cílem je dle dostupných informací bezpečnost obyvatel v městském prostředí. Pracovat se na něm začalo v roce 2009, dokončený bude v roce 2013, tedy letos. Celkem na něj byla vyčleněná částka ve výši 15 133 040 euro, z toho přímo Evropská unie ji dotuje částkou 10 906 984 euro. Na programu se podílí 17 evropských institucí a univerzit, za Českou republiku i Technická univerzita Ostrava. Ta však o komunikaci s médii zřejmě zájem nemá, jelikož ani v minulosti na dotazy ParlamentníchListů.cz v této souvislosti nereagovala.

Politický problém nebo akademická kauza? I v tom „může být zakopaný pes“

A ačkoli se to může zdát jako nepodstatný fakt, na rozdíl od protestů proti smlouvě ACTA, které nakonec zabránily tomu, aby byla podepsána, protože byly vedené po politické linii, nabízí se otázka, zda INDECT zařazený nebyl mezi vědecké projekty z nějakého konkrétního důvodu.

„Obávám se toho, že to je velká blamáž se snahami co nejvíce projekt utajit. Na rozdíl od protestů proti smlouvě ACTA, která byla vnímána jako politická záležitost, INDECT je představován jako projekt probíhající na akademické půdě a tudíž jako vědecký projekt není politicky vnímán. Bohužel se obáváme, že to je velká chyba, poněvadž Evropská unie je politické uskupení a na projekt jdou peníze daňových poplatníků. INDECT má za úkol integraci (sloučení) současných systémů, tedy je to takový Velký bratr, který propojí informace u člověka z různých kreditních, zákaznických karet, v Praze s údaji například z Opencard, z výpisů telefonů, s pohybem toho člověka, s jeho činností na internetu a sociálních sítích,“ varuje šéf českých pirátů Ivan Bartoš. I proto se plánují v tomto roce proti INDECTU protesty. Ovšem bez podpory veřejnosti by protesty byly k ničemu. I proto se možná objevilo na serveru Youtube video hactivistů Anonymous.

„Od doby, co jsme vás pozvali, abyste vašim spoluobčanům objasnili, jak na soukromí každého jedince záleží, jste pomáhali zviditelnit #OpBigBrother v mnoha zemích, kde jste efektivně informovali o hrozbě sledovacích systémů proti našim základním právům. Víme, že všichni, kteří jste se operace účastnili, jste objevili své způsoby informování. Díky všem za vaši dřinu a práci na přípravě protestních akcí. Dokázali jste, že většina lidí nic netuší o budoucím nasazení sledovacích systémů proti společnosti. Projektů, jako je například INDECT nebo TRAPWIRE. Projektů, o kterých média mlčí,“ uvádějí Anonymous.

Připomínají i to, že dokonale nezávislá média jsou neexistující chimérou. Pokud vůbec o zmiňovaných sledovacích projektech informují – pak jen obecně, nebo tak, že jejich kritik působí jako paranoidní jedinec. I proto zdůvodňují internetoví aktivisté to, čeho by rádi v této souvislosti dosáhli.

Šmírovací technologie jsou nebezpečné

„My, hackivisté Anonymous, jsme spustili #OpBigBrother, protože chceme, aby všichni lidé na planetě věděli, že šmírování států není pro jejich občanskou bezpečnost vůbec potřebné. Rádi bychom, aby lidé porozuměli, že systematizace šmírovacích technologií a všeobecná kontrola nad vším a všemi je velmi nebezpečná pro základní lidská práva. Stále věříme, že výhody, které s sebou přináší využívání technologií převládají nad nevýhodami. Soukromí, které #OpBigBrother brání, poslední dekádu upadá díky mainstreamovým médiím, šoubyznysu a vývoji technologií. Pokud totiž padne právo na soukromí, rozpadne se i struktura ostatních práv, souhrnně známých jako Svoboda,“ obávají se Anonymous.

I proto vyzývají všechny organizace bránících soukromí, stejně jako všechny občany, aby o těchto číhajících hrozbách informovali.

„Vlády předstírají, že sledovací systémy jsou navrhovány z bezpečnostních důvodů. Přitom ale všichni, kdo se informovali a pochopili závažnost situace, by měli povstat proti globálně kontrolované společnosti, jak je zde připravována. V plánu je přitom použití technologie ke zjišťování naprosto všeho o občanech: kdo je kdo, kdo co a s kým dělá, na internetu, v běžném životě. Některé vlády a soukromé společnosti tak připravily ke kontrole lidí novou dohodu o regulaci internetu. USA a Evropa text dohody odmítly, ale otázkou zůstává, zda tento text zůstane stejný i při příštím zasedání? Proto buďte v roce 2013 opět připraveni k obraně vašeho soukromí s operací #opWCIT. Pečlivě sledujte, jak se vlády a soukromé organizace budou snažit o nastolení kontroly nad internetem,“ apelují dále aktivisté schovaní za maskou Anonymous.

Čas jednat a vyjádřit protest - klidně jeden z největších v historii

Podle nich nadešel čas jednat. „Přišel čas sjednotit se a dát najevo, co pro nás svoboda znamená. Vyzýváme vás k přípravám na příští plánovaný Den proti Sledování. Jednejte nyní a šiřte informace ve vašem jazyce, vepište vaše země a města, kde budou organizované demonstrace. Jde o hodně: o naši svobodu a soukromí! Braňte se a postavte se jim společně! Podílejme se na největších protestech v moderní historii! Sjednocení zvítězíme! Rozdělení padneme,“ zní na závěr z videa.

To, kde a zda vůbec se již konaly či budou konat nějaké protesty proti INDECTu v tomto roce (v loňském roce jeden ovšem s nepříliš masovou účastí proběhl), však zatím dohledatelné u českých Anonymous na internetu není. Podle odkazů světového hnutí Anonymous by se však mohly odehrát 1. června.

Politici o INDECTu moc nehovoří. Ale věří mu...

Nepříliš hovorní jsou na toto téma i politici, které v minulosti ParlamentníListy.cz oslovily. Po zveřejnění článku o projektu INDECT počátkem tohoto roku přitom přibylo i dotazů ze strany našich čtenářů směrem právě k politikům. Jen někteří reagovali.

Například europoslanec ČSSD Libor Rouček odpověděl na dotaz čtenářky toto:

„Projekt INDECT je výzkumný projekt, který probíhá od roku 2009 a měl by být dokončen v letošním roce. Podílí se na něm řada významných evropských univerzit. Jedná se o vytvoření komplexního monitorovacího a vyhodnocovacího systému.“ Připustil však i to, že spolu s INDECTEM přepadávají veřejnost také obavy.

„Vzhledem k tomu, že vyvolával od počátku řadu otázek a pochybností, byl podroben tzv. mezinárodnímu etickému auditu. Výsledkem se stalo ujištění, že projekt je v souladu s Chartou základních lidských práv a svobod Evropské unie. Žádné údaje nedokazují, že by mělo docházet k porušování etických a právních pravidel. Většinu informací o projektu lze najít na internetových stránkách www.indect-project.eu,“ reagoval ve své odpovědi Rouček. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…