Někdejší hvězda pěvecké soutěže se chce za Babiše stát ministrem zdravotnictví. Jsem připraven, ujistil

10.10.2017 18:49

Jednatřicetiletý právník Adam Vojtěch, jenž měl před pár lety našlápnuto ke kariéře úspěšného zpěváka, kandiduje za hnutí ANO do Poslanecké sněmovny za hnutí ANO. Když byl ministrem financí šéf hnutí ANO Andrej Babiš, Vojtěch mu dělal poradce pro oblast zdravotnictví. Moderátorovi Luboši Xaverovi Veselému v internetové televizi mimo jiné prozradil, že je připraven stát se českým ministrem zdravotnictví.

Někdejší hvězda pěvecké soutěže se chce za Babiše stát ministrem zdravotnictví. Jsem připraven, ujistil
Foto: David Hora
Popisek: Adam "Ken" Vojtěch, někdejší účastník soutěže Superstar a dnes kandidát hnutí ANO

Hned na úvod rozhovoru zdůraznil, že Andrej Babiš má jeho plnou důvěru. Vojtěchovi přijde zvláštní, že se tu teď řeší kauza farmy Čapí hnízdo stará skoro deset let. A řeší se zrovna před volbami.

Pak už se věnoval situaci v českém zdravotnictví. Mimo jiné se pokusil vyvrátit mýtus o tom, že ministr zdravotnictví musí být lékař. „To není o tom, že ministr zdravotnictví musí znát, jak se operuje slepé střevo, to je o tom systému, o financích, o těch finančních tocích, o právní úpravě, a to je to, co řeší ministerstvo financí jako jeden z kontrolních orgánů celého systému,“ upozornil.

Aby ukázal, že o tomto systému má přehled, prozradil, že se zásadně liší ceny, za které nemocnice nakupují přístroje, od cen, které nemocnice hlásí pojišťovnám. „My jsme na to upozornili v roce 2015 a tehdy nám všichni říkali, že jsme objevili Ameriku, že to všichni vědí,“ prozradil Vojtěch. Děje se to bez toho, aby to někde bylo smluvně podchyceno, což se expertovi jeví podezřelé.

Celý rozhovor naleznete zde.

Moderátor Luboš Xaver Veselý se hosta zeptal, zda je připraven stát se příštím českým ministrem zdravotnictví. „Můžu říct, že na to připravený jsem.“ „Vzal byste tu nabídku?“ zeptal se moderátor. „Vzal bych ji,“ potvrdil host. „Moje výhoda je, že nejsem dítě českého zdravotnictví a nemám nikde žádné vazby. Je logické, že ředitel fakultní nemocnice nepůjde proti své nemocnici,“ doplnil k tématu.

Pár slov padlo také k platům ve zdravotnictví. Podle Vojtěcha by si zasloužily přidat především zdravotní sestry. U lékařů by byl opatrnější. Už proto, že ocenění pražských doktorů je úplně někde jinde než finanční ohodnocení doktora v Chebu. Pražští lékaři někdy pracují na různých projektech, k platu čerpají granty a tak podobně. Vojtěch by tedy nepřidával lékařům plošně.

Pokud se stane ministrem zdravotnictví, rád by pracoval na nějaké mapě monitorující kvalitu jednotlivých nemocnic, aby se občané mohli rozhodnout, kam si chtějí jít lehnout a kde se s tím či oním problémem chtějí nechat léčit. Nebo možná spíš nechtějí. Lidé si sice i dnes mezi sebou řeknou, do téhle nemocnice nechoď, tam to není dobré, tak je to jen systém „jedna paní povídala“. „Vzhledem k tomu, že nejsou žádné ukazatele kvality, je to jen šuškanda,“ poznamenal Vojtěch.

Protože pracoval a ještě pracuje na ministerstvu financí, Luboš Xaver Veselý se Vojtěcha zeptal i na EET. Host se tohoto systému zastal s tím, že tento nástroj narovnal podnikatelské prostředí. Jako problematickou nevidí ani účtenkovou loterii. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…