Někdo mohl zmanipulovat soudní záznam, říká souzený automobilový závodník. A není sám

08.10.2020 9:07

Automobilový závodník a podnikatel Oskar Beneš stojí nyní před soudem a tvrdí, že Městský soud v Praze manipuloval se spisem, kde měl zpětně upravovat záznamy. Nechal si na to vypracovat znalecké posudky a některé z nich potvrdily, že záznamy byly skutečně měněny. Městský soud ale obvinění odmítá. O věci informoval HlidacíPes.org.

Někdo mohl zmanipulovat soudní záznam, říká souzený automobilový závodník. A není sám
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stání odvolacího soudu

Podnikatel Beneš tvrdí, že v soudním spise někdo úmyslně upravil CD se zvukovým záznamem jednání. Jako první přišel s podezřením jeden ze svědků.
 
„Nelíbilo se mu prý, jak soudkyně Blanka Bedřichová vedla jeho výslech, podle jeho mínění silně konfrontačně, arogantně až urážlivě, a zvažoval, že na ni proto podá stížnost. V protokolech předmětnou část své výpovědi nenašel, a když si pak vyžádal i zvukový záznam, slyšel v příslušné pasáži něco jiného, než si sám pamatoval,“ píše server.
 

Anketa

Kdo bude po volbách 2021 předsedou z nich vzešlé vlády?

hlasovalo: 19174 lidí
 
Konkrétně mělo jít o část, kdy se soudkyně ptala na jeho odchod od policie: „A to jste odešel sám anebo vás asi vyhodili, ne?“ Na záznamu pak slyšel: „A to jste odešel sám, anebo jste byl odejít“.
 
Z tohoto důvodu nechal Beneš záznam prověřit soudním znalcem.
 
„Jeden neřekl tak ani tak, věcí se nechtěl zabývat, ostatní dva potvrdili, že tam úprava střihem je,“ uvedl Beneš.
 
Soudní znalkyně Marie Hes Svobodová ve svém závěru píše, že „nelze v žádném případě vyloučit zásah do záznamu v daném časovém rozmezí“. Radek Skarnitzl, docent Fonetického ústavu Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, ve svém posudku napsal: „Kombinace akustické, fonetické a lingvistické analýzy úseku v nahrávce mezi 653 a 656 sekund poukazuje s vysokou mírou jistoty na přítomnost umělého editačního zásahu do nahrávky“.
 

Anketa

Podporujete opatření proti covidu-19 činěná Romanem Prymulou?

55%
38%
hlasovalo: 24303 lidí
S těmito posudky podal Benešův advokát na Městský soud stížnost. Místopředseda soudu Kadlec však jakýkoliv zásah vyloučil. Beneš se nevzdal a podal trestní oznámení k Nejvyššímu státnímu zastupitelství v Brně.
 
Státní zástupce chtěl následně vědět, jaký význam pro výsledek soudu by případná manipulace měla. „Jde o manipulaci se záznamem, který je součástí spisu. A to je skandál a zločin sám o sobě,“ říká Beneš pro web HlidaciPes.org.
 
Automobilový závodník si najal advokátku a bývalou vrchní státní zástupkyni Renatu Veseckou, aby mu sepsala žádost o přezkum. Rozhodnutí Městského státního zastupitelství v Praze ale možné pochybení odmítlo a případ je podle Vesecké uzavřený.
 
Pokud by o manipulaci se záznamem skutečně šlo, byl by to podle Vesecké zásadní exces. „Bylo by to něco, co jsem nikdy nezažila ani ve své praxi státní zástupkyně, ani advokátky. Problém je v tomto případě v tom, co napsal státní zástupce: že ty věty na záznamu nemají vliv na rozhodování v dané trestní věci a že posudky nejsou naprosto jednoznačné,“ uzavřela, jak píše HlidaciPes.org, Vesecká.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…