Někdo si myslí, že se světem žene jemu blízká vítězná revoluce a ostatní se musí přizpůsobit. Tak to ne, rozvášnil se Tabery

15.11.2016 20:39

Komentátor Erik Tabery se na serveru Respekt.cz zamýšlí v souvislosti s americkými volbami nad tím, zda přichází i konec jeho světa. Reaguje tak na titulky, které se v souvislosti s americkými volbami často opakují – že skončil svět, který známe.

Někdo si myslí, že se světem žene jemu blízká vítězná revoluce a ostatní se musí přizpůsobit. Tak to ne, rozvášnil se Tabery
Foto: Hans Štembera
Popisek: Erik Tabery

„Do mé pošty bezprostředně po ohlášení výsledků voleb přicházel jeden e-mail za druhým a oznamovaly mi, že tohle je konec mého světa. Až jsem měl dojem, že jsem kandidoval na post amerického prezidenta,“ zmínil Tabery. Jaký je ten nový svět, ptá se.

Následně uvádí, že má rád knihu Josefa Čapka Psáno do mraků. V ní autor zaznamenával poznámky na konci třicátých let. „Je to temná kniha, protože Čapek skutečně sledoval konec svého světa a mimo jiné si tehdy poznamenal: ‚Z dopuštění dějin nastane u nás rozmach nacionalismu, vlastenectví, které bude mizernou imitací nacionalismu německého a italského, i španělského Francova. Budou se snažiti dát nám nejhroznější cizotu ve jménu češství a nebudou to cizinci, nýbrž právě ti nejryčnější vlastenci, kdo nám bude rváti jazyky z úst. Co by mohlo být v této nešťastné zemi brutálnější než útlak německý? – Český, přece!‘,“ všímá si Tabery a dodává, že průběh druhé republiky mu dal za pravdu. 

  • Původní text ZDE

Následně pak uvádí ještě jednu Čapkovu větu, v níž se on sám vidí. „Nechci svět podle svého; ale rád bych svět, v němž by i pro mne bylo něco životní možností,“ zmiňuje Tabery. 

I z důvodu, že je to těžko naplnitelné přání, je třeba být citlivý ve chvílích, kdy zaznívají první pokusy o omezení naší svobody. „Vždy je třeba mít dost představivosti, že ten nejhorší scénář, který nám vytane v mysli, se může stát,“ dodal Tabery.

A zamýšlí se nad tím, co je vlastně politická korektnost a co se v této zemi nesmí říkat. „Soud nedávno rozhodl, že komunistka Marta Semelová může prohlásit, že Milada Horáková se před popravou přiznala ke svým činům dobrovolně. I když to není pravda. Soud nedávno rozhodl, že Miloš Zeman může říkat, že Ferdinand Peroutka byl fascinován nacismem. I když to nebyla pravda. Soudy správně konstatovaly, že každý má právo na interpretaci dějin a je na společnosti, aby dokázala pravdu obhájit. Stejně tak je to s dalšími tématy – uprchlíci, Evropská unie či Spojené státy… Cokoli vás napadne, vše je kritizováno bez jakýchkoli hranic,“ dodává se slovy, že politická korektnost u nás zkrátka nevládne, i když se tvrdí opak. V té souvislosti také zmiňuje dnešní návrh jedněch z největších kritiků politické korektnosti u nás, kteří chtějí uzákonit, že za hanobení prezidenta půjde člověk na rok do vězení.

„Takže ne, nechci svět podle svého, stejně jako ho nechtěl Josef Čapek, a to už proto, že bych se za chvíli nudil. Baví mě svět ve své nedokonalosti, mám raději křivé rohy starých domů než ostré hrany paneláků,“ zmiňuje se slovy, že jeho svět je světem, za který může cítit spoluzodpovědnost, protože mu nikdo nebere právo být aktivní.

„Netoužím po tom, aby někdo žil podle mě, ale stejně tak ani náhodou nehodlám žít podle někoho jiného. Nebudu své názory měnit jenom proto, že si někdo myslí, že když se světem žene vítězná revoluce, která je mu názorově blízká, musejí se všichni přizpůsobit,“ uzavřel.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…