Neklid na Ukrajině: V Doněcku se demonstrovalo, v Luhansku policie zmařila puč

05.04.2014 18:03

S výzvami k uspořádání referenda o připojení k Rusku a k revolučním změnám dnes proruští aktivisté svolali mítink do centra východoukrajinského Doněcka. Asi pět set účastníků demonstrace přišlo na akci s maketami pasů „Doněcké republiky" v rukou. V Luhansku údajně policie zmařila protistátní spiknutí a zabavila stovky zbraní.

Neklid na Ukrajině: V Doněcku se demonstrovalo, v Luhansku policie zmařila puč
Foto: Alexandr Sarnavský
Popisek: Město Malinovka na Ukrajině

Organizátoři akce v Doněcku vyzvali ruskojazyčné obyvatele města k vytvoření paralelních správních orgánů a radikální skupiny prý připravují útok na radnici, napsal list Ukrajinska pravda. Proruské demonstrace se od počátku března v Doněcku konají prakticky každý víkend, počet jejich účastníků se ovšem postupně snižuje. Městská správa označila dnešní mítink za nepovolený, policisté ale proti demonstrantům nezasáhli.

Tajná služba prý zmařila pokus o puč

Ukrajinská tajná služba SBU dnes podle ukrajinského tisku při rozsáhlé operaci rozprášila diverzní skupinu, která chtěla násilím převzít moc v Luhanské oblasti na východě Ukrajiny. Podle agentury Unian bylo zadrženo patnáct lidí, které policie obvinila z diverze a velezrady. Hrozí jim až 15 let vězení.

Při zatýkání našli policisté sklad, v němž bylo 300 samopalů, protitankový granátomet a velké množství ručních granátů, pistolí a lahví se zápalnou směsí. Údajný převrat prý chtěli členové ilegální skupiny provést příští čtvrtek. Po dalších účastnících spiknutí policie pátrá.

Ukrajinci údajně utíkají z východu země na západ

Napětí na jihovýchodě Ukrajiny podle agentury Unian zvyšuje vystěhovalectví Ukrajinců z míst soustředěného ruského osídlení. Do Lvovské oblasti na západě země se údajně přestěhovalo od počátku krize přes 2500 lidí, mezi nimiž jsou nejen obyvatelé okupovaného Krymu, ale i lidé z Charkova, Luhanska či Chersonu.

Zástupce ruského ministerstva zahraničí dnes na konferenci parlamentní strany Spravedlivé Rusko prohlásil, že jeho úřad dostává z Ukrajiny „stohy zvacích dopisů". Podle diplomata Viktora Sorokina přicházejí z Ukrajiny v těchto týdnech stovky žádostí o zajištění bezpečnosti ruskojazyčných Ukrajinců.

Rusům na Ukrajině vadí vypnutí ruských televizních stanic

„V posledních týdnech dostáváme takových dopisů celé pytle," tvrdil Sorokin. „Prostí lidé nás prosí o ochranu a stěžují si, že nemají přístup k ruským sdělovacím prostředkům, zejména k televiznímu vysílání," dodal.

Vysílání ruských státních a polostátních televizí na Ukrajině pozastavil koncem března kyjevský soud. Rusko podle verdiktu na Ukrajině šířilo informace, které „ohrožují národní bezpečnost, svrchovanost a územní celistvost Ukrajiny, propagují válku, násilí a krutost". Moskva proti omezení televizního signálu důrazně protestovala, ale vysílání obnoveno nebylo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…