Několik veřejnoprávních novinářů na Slovensku podalo hromadně výpověď. Jsou ale ochotni vrátit se do práce, pokud...

02.06.2018 9:21

Některé novináře nové vedení veřejnoprávní televize a rozhlasu propustilo už dříve. Veřejnoprávní médium je navíc velmi kritizováno za to, že se snaží politicky ovlivňovat. Nyní pracovníci veřejnoprávního rozhlasu a televize Slovenska (RTVS) začali hromadně podávat výpovědi. Dvanáct redaktorů a editorů se tak rozhodlo na základě neúspěšného jednání odborů s ředitelem RTVS Jaroslavem Rezníkem.

Několik veřejnoprávních novinářů na Slovensku podalo hromadně výpověď. Jsou ale ochotni vrátit se do práce, pokud...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Parabolická anténa, ilustrační foto

„K našemu rozhodnutí jsme nedošli snadno. Máme děti, hypotéky a závazky, ale hlavně – máme tuto práci velmi rádi. Nedokážeme ji však za těchto okolností v RTVS dělat tak svědomitě jako dosud,“ uvedli novináři v krátkém videu, které umístili na facebookový profil zpravodajských odborů RTVS. Doplnili také, že jejich rozhodnutí se nerodilo lehce. Nyní je čeká dvouměsíční výpovědní lhůta.

Dále však také uvedli, že pokud se generální ředitel Jaroslav Rezník rozhodne odvolat management zpravodajství, jsou ochotni se na stáhnutí výpovědi ještě domluvit. Mezi těmi, kdo odešli, je například televizní moderátorka Zuzana Kovačič Hanzelová, redaktoři Pavol Kalinský a Filip Minich nebo zpravodajka z Bruselu Daniela Hajčáková.

Už v dubnu nové vedení televize a rozhlasu některé novináře propustilo a čelí stížnostem, že se snaží veřejnoprávní médium politicky ovlivňovat. Na začátku května se zhruba dvě stovky slovenských žurnalistů podepsaly pod otevřený dopis, ve kterém žurnalisté kritizovali poměry v RTVS a vedení obvinili z normalizace.

Psali v něm například, že ve vysílání RTVS se začíná projevovat cenzura a že RTVS cíleně šikanuje, omezuje a zbavuje se dlouholetých novinářů, kteří v posledních letech zásadním způsobem přispěli k obnovení důvěry veřejnosti ve veřejnoprávní média. „Naši redaktoři pracují svobodně, bez omezování a politických zásahů. Důrazně proto odmítám tvrzení o normalizaci a zpochybňování odbornosti a morálního kreditu managementu (RTVS),“ řekl tehdy ředitel Rezník.

Hromadné výpovědi označil prezident Andrej Kiska za špatnou volbu pro kvalitní veřejnoprávní zpravodajství, uvedl server Sme.sk. „Je to důsledkem napjaté situace v RTVS, která se nezlepšuje, ale naopak ještě zhoršuje. Vyjádření odchozích redaktorů o neadekvátním zasahování původně do práce novinářů považuji za mimořádně vážné,“ řekl Kiska.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tím se Fiala nepochlubil. Drahý účet za energie. Češi zaplatili nejvíc

4:44 Tím se Fiala nepochlubil. Drahý účet za energie. Češi zaplatili nejvíc

Prvenství v rámci všech členských zemí Evropské unie si vydobyla za druhé pololetí minulého roku Čes…