Nemáte duši, řekl Biden Putinovi. Teď ho vyškolí o lidských právech

31.05.2021 11:54

Joe Biden hodlá s Vladimirem Putinem diskutovat o lidských právech. „Za pár týdnů se v Ženevě setkám s prezidentem Putinem a jasně mu řeknu, že nebudeme... nebudeme přihlížet tomu, jak tato práva zneužívá,“ pověděl Biden. Již před lety řekl Biden Putinovi, že nemá duši. O lidských právech diskutoval i s prezidentem Číny.

Nemáte duši, řekl Biden Putinovi. Teď ho vyškolí o lidských právech
Foto: The White House
Popisek: Americký prezident Joe Biden

Anketa

Do Poslanecké sněmovny může být zvolen občan, kterému je alespoň 21 let. Je tato hranice správná?

hlasovalo: 13200 lidí

Pro prezidenta USA Joea Bidena jsou zásadní otázkou lidská práva. Právě tuto problematiku hodlá diskutovat se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem na setkání v Ženevě, které se má uskutečnit 16. června. Informovala o tom CNN.

„Za pár týdnů se v Ženevě setkám s prezidentem Putinem a jasně mu řeknu, že nebudeme... nebudeme přihlížet tomu, jak tato práva zneužívá,“ pověděl Biden v neděli v projevu na počest Dne památky obětí války, během něhož připomněl, že Amerika byla založena na ideálu, že všichni muži a ženy jsou si rovni, a uvedl, že USA mají povinnost ozvat se, když vidí porušování lidských práv.

Během plánované schůzky ve Švýcarsku se má řešit celá paleta různých témat, která mají zlepšit vztah mezi zeměmi. CNN připomněla, že Biden se již s Putinem setkal. Konkrétně to bylo v roce 2011, když působil jako viceprezident Baracka Obamy. Biden se měl podívat Putinovi do očí a povědět mu: „Myslím si, že nemáte duši.“

Celý článek ZDE:

Navzdory zhoršujícím se vztahům mezi oběma zeměmi v otázkách, jako je Ukrajina a vměšování do voleb, Biden doufá, že se mu podaří navázat jasný komunikační kanál, který by zabránil zbytečným překvapením. V dubnu se Bidenova administrativa zaměřila na Rusko rozsáhlými sankcemi a diplomatickým vyhoštěním, částečně kvůli „závažnému porušování lidských práv“ ze strany této země na Krymu.

Anketa

Myslíte, že se Dominik Feri ještě vrátí do politiky?

5%
71%
hlasovalo: 14841 lidí

Biden se ovšem v otázce lidských práv nezaměřuje pouze na Rusko. Jde mu i o Čínu. V telefonátu s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem tuto tematiku měl zmínit. „Nedávno jsem měl dlouhý, dvouhodinový rozhovor s prezidentem Si, v němž jsem mu dal jasně najevo, že nemůžeme dělat nic jiného než mluvit za lidská práva na celém světě, protože takoví jsme,“ řekl Biden.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken se začátkem tohoto měsíce setkal s ruským protějškem Sergejem Lavrovem na schůzce, během níž měl nejvyšší americký diplomat podle tří zdrojů rovněž diskutovat o porušování lidských práv.

Blinken se rovněž přímo dotkl řady agresivních ruských aktivit včetně hackerského útoku na Solar Winds, který byl zaměřen na soukromé firmy a vládu, vměšování Moskvy do voleb, neoprávněného zadržování amerických občanů v Rusku, zadržování opozičního aktivisty Alexeje Navalného a vzájemného vyhošťování diplomatů, uvedla CNN.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tle

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…