Němcová: Zeman překročil všechno. Jako kdybychom byli čínská provincie

08.02.2023 12:12

Senátorka Miroslava Němcová (ODS) nehodnotí vyjadřování Petra Pavla k zahraniční politice před jeho nástupem do prezidentského úřadu nikterak špatně. Pavel podle jejího mínění nepřekročil jakékoli zvyklosti ani telefonátem s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen. Jestli by však něco Pavlovi poradila, bylo by to, aby nenásledoval současného prezidenta Miloše Zemana. Pro CNN Prima News řekla, že by měl zvolit jinou strategii. Zeman dle ní překračoval „až za samotnou mez Ústavy“. Vzpomenula i na návštěvu čínského prezidenta. „Vypadalo to, že jsme čínskou provincií,“ zhrozila se.

Němcová: Zeman překročil všechno. Jako kdybychom byli čínská provincie
Foto: Repro ČT24
Popisek: Senátorka Miroslava Němcová v Událostech, komentářích

Anketa

Je správné uvažovat o tom, že čtyřicátníci půjdou do důchodu v 68 letech?

11%
85%
hlasovalo: 21900 lidí
K zahraniční politice budoucího prezidenta Petra Pavla a jeho telefonátu s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen, kterým Pavel dosti navázal na exprezidenta USA Donalda Trumpa, jelikož tento krok učinil jako první zvolená evropská hlava státu, Němcová řekla, že si nemyslí, že by Pavel překročil jakékoli zvyklosti.

Upozornila též, že rozhovoru Pavla s Cchaj Jing-wen navíc iniciovala samotná Tchaj-pej.

Podle senátorky nyní nemůžeme mluvit o „aktivismu“ nově zvoleného prezidenta. Zeman se dle ní po svém zvolení před složením slibu měl také scházet s ústavními činiteli a navíc i lobbisty. „Nedá se mluvit o žádném přešlapu,“ mínila.

Zeman dle Němcové své kompetence během prezidentského úřadu překračoval „až za samotnou mez Ústavy“.

Také poslankyně Karla Maříková (SPD) míní, že je na zhodnocení Petra Pavla ještě příliš brzy a budoucí prezident dle ní může být „milým překvapením“.

Samotný telefonát, po němž Pavel zdůraznil, že spolupráce s Tchaj-wanem je pro Česko výhodná z ekonomických důvodů, jelikož je Praha s Tchaj-pejí mnohem více ekonomicky propojená než s Pekingem, dle Maříkové je zcela „něco jiného“ i tím, že jej iniciovala tchajwanská hlava státu. Tuto informaci dle ní česká média příliš neakcentovala a vypadalo to, jako by telefonát inicioval hned po svém zvolení sám Pavel.

Obává se však, že by případné narušení styků s Čínou mohlo být rizikové, jelikož jsme dle ní do Číny v minulých letech „přesunuli výrobu“ značného množství produktů, včetně elektroniky i léků, což se má ukazovat právě při jejich současném nedostatku.

Maříková tak zdůraznila, že je potřeba udržovat diplomatické vztahy s Čínou. Proti kritice Pekingu se však také ohradila. „Samozřejmě jsme suverénní země, nikdo by nám neměl říkat, s kým mluvit a stýkat se,“ vzkázala.

Svůj názor na Čínu s pohledem na dovoz jejího zboží do Česka při své aktuální návštěvě Slovenska zopakoval též prezident Miloš Zeman. „Nesdílím názor, že bychom neměli mít korektní vztahy s Čínou, a to z toho důvodu, že Čína je po Německu nejvýznamnějším obchodním partnerem České republiky,“ uvedl, když hovořil o pohledu slovenské prezidentky Zuzany Čaputové.

Co se týče následování současného prezidenta, senátorka Miroslava Němcová má však jasno, že by se měl Pavel něčemu takovému raději vyvarovat. Pavel by dle ní měl zvolit jinou strategii než Zeman. „On měl svého speciálního čínského poradce, který se potom v Číně ztratil a nemáme o něm zprávy,“ podotkla směrem k Zemanově poradci Jie Ťien-mingovi, který v Číně čelil obvinění z uplácení politických představitelů.

Vzpomenula také na návštěvu čínského prezidenta. „Pro mě je hodně tristní vzpomínka na návštěvu Si Ťin-pchinga… Vypadalo to, že jsme čínskou provincií,“ vzpomenula Němcová na příjezd čínského prezidenta do Prahy ozdobené čínskými vlajkami, během kterého pozornost vyvolávaly některé zásahy policie proti demonstrantům na Hradčanském náměstí či tehdejší zátah policie proti tibetským vlajkám.

Oznámení Pavla, že bude chtít uskutečnit audit v Kanceláři prezidenta republiky a že chystá na Hradě „velký úklid“ Maříková komentovala s tím, že nově zvolený prezident má na něj právo, které Pavlovi nelze upřít. Budoucí hlavě státu však radila, aby se zatím raději v souvislosti s děním na Hradě zdržel před samotným šetřením komentářů.

Němcová podotkla, že většina z nás prý „sledovala chování prezidentského úřadu a prezidenta samotného velmi kriticky“. „Vzpomeňme na arogantní vyjádřeni v době, kdy byl Zeman v nemocnici,“ jmenovala a dodala, že tehdy dle ní Hrad o zdravotním stavu prezidenta informoval nedostatečně.

Zmínila také Zemanovo omilostnění bývalého ředitele Lesní správy Lány Miloše Baláka, jenž před soudem čelil obžalobě z ovlivňování veřejných zakázek v Lánské oboře, či podezření, že Hrad skartoval tajné zprávy.

„Audit bude na místě. Je zcela potřebné, aby ta nová hlava přišla k takzvaně vyčištěnému stolu,“ míní senátorka.

Že by mohl být Pavlovým poradce pro otázky domácí politiky bývalý poslanec Jan Farský (STAN), jenž se poslaneckého mandátu vzdal loni v únoru po kritice, že by namísto práce ve Sněmovně odletěl na půlroční stáž ve Spojených státech, pak Němcová nevnímá kriticky.

Farský je z jejího pohledu kompetentní, aby byl „dobrým poradcem“.

„Nebudí to dobré světlo, pokud Pavel tvrdí, že chce být prezidentem pro všechny a ne vládním prezidentem,“ oponovala ji Maříková.

Ta pak také uvítala, že by Pavel chtěl být častěji přítomen ve Sněmovně. „Je to správné. Ta diskuze bude pestřejší, proč ne,“ zhodnotila poslankyně a připomenula, že Zeman navštívil Sněmovnu, jen když se projednával rozpočet.

Němcová se v této otázce s Maříkovou zcela shodla. Na spolupráci s Petrem Pavlem se prý v Senátu také těší.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ne Myrko Zděšená, my nejsme provincie Číny, my jsme provincie USA, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseanaboca , 08.02.2023 16:09:59

|  11 |  0

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …