Německá média lhala. Nepřijatelné! Publicista Neff se v ČT rozčílil kvůli neinformování o silvestrovských incidentech

07.01.2016 19:47

Publicista Ondřej Neff zavítal do čtvrtečního Interview ČT24. Promluvil o svobodě slova a terorismu. Zastal se časopisu Charlie Hebdo, vyjádřil se ke kauze soukromých e-mailů premiéra Bohuslava Sobotky a nakonec přidal pár slov k souloži v dětském časopisu Čtyřlístek.

Německá média lhala. Nepřijatelné! Publicista Neff se v ČT rozčílil kvůli neinformování o silvestrovských incidentech
Foto: hns
Popisek: Ondřej Neff

V úvodu prozradil, že časopis Charlie Hebdo čte opravdu velmi dlouho a četl ještě časopis, který mu předcházel, než ho zakázali. „Je naprosto falešné to, co zaznělo, že si za to mohli sami. Ty karikatury neútočily na islám, ale na bestiální zneužití islámu. Ty karikatury se týkaly právě toho, co ohrožuje kulturní svět,“ zdůraznil host. Militantní islamismus považuje Neff za extrémní myšlenkový proud. O jiných muslimech si nemyslí, že jsou nebezpeční, přidává ale jedno upozornění. „Lidé, kteří se u nás rozhodli žít, věděli, do čeho jdou, a musejí respektovat naše pravidla,“ řekl na adresu muslimů v Evropě.

V obecné rovině poznamenal, že u nás máme uzákoněn jen zákaz propagace nacismu a propagování holocaustu. Jinak ale naše zákony nic jiného nezakazují, takže satira má volné pole.

Německá média lhala. To je nepřijatelné!

Pokud jde o politiky, Neff chápe, že se snaží pohybovat v mezích politické korektnosti, protože ve svých funkcích mají určitou odpovědnost. „Ale médiím zazlívám, že neplní svou povinnost a neinformují o tom, co se opravdu děje,“ rozzlobil se host s odkazem na silvestrovské nepokoje v Německu. „Je to naprosto hrubé porušení novinářské práce. To, že i veřejnoprávní média to zamlčovala, a tím pádem lhala, dnes vzbuzuje oprávněné vášně.“

To rozhodně uprchlíkům na oblibě nepřidá. Na druhé straně ale dodal, že bylo třeba s podobnými problémy počítat, protože když někam přijde nově milion lidí, tak se to zkrátka bez nějakých incidentů neobejde. Nesmíme zapomínat na to, že svou roli ve vytváření atmosféry hrají i sociální sítě. Ty ale podle Neffa nejsou reprezentativní.

Neff, jenž řídí Neviditelného psa, si o diskusích pod články myslí své. „Já to tam mám, protože to lidé chtějí. Kdybych to zrušil, což bych mohl udělat zítra, zklamal bych velkou spoustu lidí. Vím, o čem mluvím, protože už jsem to jednou udělal, asi před deseti lety. Dostal jsem řadu nadávek, ty jsem ignoroval, ale přišly mi i konstruktivní reakce, kvůli kterým jsem diskuse později obnovil. Nečtu to a v jistém smyslu tím i pohrdám, protože se tam objevují nechutné výlevy,“ posteskl si publicista.

Obratem ovšem doplnil, že by bylo velmi těžké procházet všechny diskuse a promazávat urážlivé reakce. Je to prý dokonce takřka nemožné, když si uvědomíme, že na serverech jsou desetitisíce článků.

Konvička nemá být trestán. A Sobotkovy e-maily...

Pár slov padlo i o Martinu Konvičkovi a trestu, který mu hrozí za výrok o muslimech. Považuje Neff takový trest za správný? „Já si to nemyslím, je to hloupý výlev, ale že by za to měl být pan Konvička vsazen do želez, to si opravdu nemyslím. To je stejné jako žaloba na paní Semelovou, která se vyjadřuje k popravě Milady Horákové tak, jak se vyjadřuje. Je to skvrna KSČM, že vůbec mají takovou paní v Parlamentu, ale na trest to není,“ zdůraznil.  

Vyjádřil se i ke kauze e-mailů premiéra Sobotky. „Já bych to nenazýval aférou, je to spíš blamáž, tím spíš, že zatím nezaznělo nic, co bychom nevěděli, z čeho by nám vypadly oči z důlků.  Politik je veřejná osoba a žádné soukromí nemá, pokud si ho nezajistí. Nedozvěděli jsme se nic jiného, než že v ČSSD jsou různé názory na migraci, což je veřejně známé. Takže je to spíše pro zasmání ke kafi.“

Pár slov padlo také o sexu v časopisu Čtyřlístek. „Autor tohoto komiksu si zazlobil a že ho za to pak ta redakce vyhodila, to se někdy stane. Je to takové zlobítkování a takové oživení v sále, nic jiného bych v tom neviděl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…