Německá obec tři neděle po povodních: Vykašlali se na nás, všichni. Ani starostu jsme neviděli

06.08.2021 7:01

I tři týdny po hrůzných povodních v Německu některá z postižených míst vypadají téměř totožně jako po katastrofě. Že byli bez pomoci státu zanecháni napospas, si stěžují obyvatelé městečka Bad Neuenahr-Ahrweiler, které stále nemá elektřinu či alespoň pitnou vodu. Místním nikdo nepřijel pomoci s obnovou a mnozí mají navíc ani nemohou zničené byty uklidit svépomocí, do prošetření pojišťovny to mají zakázané. Informoval o tom týdeník Focus.

Německá obec tři neděle po povodních: Vykašlali se na nás, všichni. Ani starostu jsme neviděli
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Povodně v Německu v červenci 2021

Anketa

Kolik dle vás existuje pohlaví?

98%
hlasovalo: 18865 lidí
Záběry, které Focus přinesl, ukazují zkázu, ze které by málokdo tušil, že se nejedná o stav pár dnů po katastrofě. 21 dnů od katastrofálních záplav do regionu stále nedorazila pomoc pro postižené záplavami, kterou místní stále nutně potřebují. Lidé mají stále zaplavené sklepy, byty plné bahna a všude jsou trosky.

Místo pomoci naopak přišlo několika lidem varování, aby se do obnovy svých domovů nepokoušeli pouštět ani sami. Jak informoval server, tak totiž některé společnosti, které vlastní byty, zakázaly lidem uklízet a dávat byty do pořádku, dokud se nevyřeší papírování ohledně pojištění. Jak dlouho to potrvá, nikdo neví, dosud totiž z pojišťovny událost nikdo nepřišel zdokumentovat.

Jeden z místních reportérovi Focusu ukázal, jak nyní vypadá jeho přízemní byt. V kuchyni stojí naftový agregát, kterým se snaží vysušit stěny. V obývacím pokoji se hromadí pytle na odpadky a deky.

A že by pomohl někdo z města či se alespoň přijel na příkoří místních podívat? To ne. Místní tvrdí, že neviděli ani starostu Guido Orthena (CDU), ani jiného zástupce veřejné správy. „Nikdo tu nebyl,“ podotýká muž ze zdevastovaného bytu.

Dosud zde neteče ani voda, jednasedmdesátiletá obyvatelka proto v reportáži líčí, že pokud se chtějí místní sprchovat, jediné řešení je ohřát vodu na plynovém sporáku a přelít ji do konví. V garáži seniorky je plno bahna, nikdo ji však pomoc s odklízením stále nenabídl. „Potřebovali bychom pomoc hasičů, sami to nezvládneme, ale nikoho to nezajímá,“ řekla žena vedle objektu, kde teprve před pár dny bylo v podrostu, který byl dříve pěkným parkem, objeveno tělo.

Nejvíce by si místní přáli, aby už konečně po třech týdnech stát obnovil infrastrukturu a měli možnost alespoň jít na toaletu či do sprchy. I někteří starostové z údolí Ahru už nemají s liknavostí spolkové vlády trpělivost. Po Berlínu chtějí, aby byla obnovena elektřina, přívod vody, vytápění a opravena kanalizace.

Než začnou německé úřady konat, musí místní stále chodit pro vodu k nádržím od  soukromé společnosti Neuss. Některé zde sice jsou i od Bundeswehru, ne však od počátku. Zcela bez vody místní byli celé čtyři dny po záplavách, jak totiž pro Focus říkají, lidé z armády jim řekli, že „ani nevěděli, že tady žijí lidé“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

7:43 Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj před pár dny sdělil členům NATO, že Ukrajina potřebuje minimá…