Německo dá na Ukrajince méně peněz. Orbán hrozí kvůli Maďarům

26.09.2023 9:14

Válka na Ukrajině trvá již 580 dní a prezident napadené země Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že na Ukrajinu dorazily americké tanky Abrams a „připravují se na posílení našich brigád“. Maďarský premiér Viktor Orbán naznačil, že oteplení vztahů s Ukrajinou hned tak nenastane. Spolková vláda v Berlíně v této situaci oznámila, že jednotlivým zemským vládám sníží finanční podporu určenou na uprchlíky. A na Ukrajině dál teče krev.

Německo dá na Ukrajince méně peněz. Orbán hrozí kvůli Maďarům
Foto: Repro Twitter
Popisek: Ukrajinská protiofenziva

Ukrajinská strana prohlásila, že při pátečním ukrajinském útoku v Sevastopolu byl zabit admirál Viktor Sokolov, velitel ruské Černomořské flotily. Byl mezi 34 zabitými důstojníky, uvedly v pondělí ukrajinské síly pro zvláštní operace v aktualizované zprávě a dodaly, že více než 100 dalších příslušníků ruských služeb bylo zraněno. CNN však upozornila, že nemůže tvrzení Ukrajiny nezávisle potvrdit a obrátila se na ruské ministerstvo obrany s žádostí o komentář.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondělí sdělil, že tanky darované Spojenými státy jsou na Ukrajině a „připravují se na posílení našich brigád“.

Anketa

Má smysl pořádat v nejbližší době další demonstrace proti vládě?

93%
5%
hlasovalo: 34154 lidí

„Samotná přítomnost tanků Abrams slouží jako silný odstrašující prostředek. Tím, že má ukrajinská armáda tyto tanky ve svém arzenálu, může účinněji odrazovat od agresivních akcí,“ uvedl v pondělí mluvčí Pentagonu major Charlie Dietz.

Ze strany OSN po 580 dnech války se podařilo nasbírat informace, z nichž plyne, že Rusové se na Ukrajincích dopouštěli mučení systematicky a ve velkém rozsahu. Informoval o tom server britského listu The Guardian.

Server listu také upozornil, že v maďarsko–ukrajinských vztazích se, na rozdíl od vztahů Ukrajiny s Polskem, žádné oteplení nechystá. Maďarsko nepodpoří Ukrajinu v žádné otázce v mezinárodních vztazích, dokud Ukrajina neobnoví „dřívější práva etnických Maďarů na svém území“, řekl maďarský premiér Viktor Orbán v parlamentu své země. Maďarsko je spolu s Polskem a Slovenskem zemi, která zakázala dovoz ukrajinského obilí. Orbán dlouhodobě odmítá posílat zbraně na pomoc napadené Ukrajině a brání také transportům zbraní přes maďarské území.

Podle agentury Reuters německá spolková vláda oznámila, že sníží finanční prostředky, které jednotlivým zemským vládám SRN poskytovala na pomoc s uprchlíky. Německo plánuje v příštím roce snížit federální pomoc, kterou přiděluje zemím na pokrytí výdajů na přijímání a integraci uprchlíků, na polovinu v rámci zpřísňování rozpočtu v souvislosti s prudce rostoucí inflací.

„Více než jeden milion lidí hledalo útočiště v Německu poté, co moskevská invaze na Ukrajinu a jejich podpora si vyžádala daň pro města a obce a 16 spolkových zemi požaduje více federálních prostředků na pokrytí výdajů na uprchlíky v příštím roce. V pondělí Berlín informoval spolkové země, že vyčlení maximálně 1,7 miliardy eur (1,80 miliardy dolarů) na podporu výdajů na uprchlíky v roce 2024, což je pokles z letošních 3,75 miliardy eur, uvedly dva vládní zdroje, které odmítly být jmenovány kvůli důvěrnost jednání,“ uvedla agentura Reuters.

Německé ministerstvo financí oznámilo, že péče o migranty ekonomicky leží na bedrech jednotlivých zemských vlád, byť si je prý spolkový resort vědom i jistého spolkového přesahu tohoto úkolu. „Spolková vláda také zruší svůj příspěvek na náklady na péči a na integraci ukrajinských uprchlíků, dodaly zdroje,“ uvedla také agentura.

A mezitím na Ukrajině dál teče krev. Ukrajinský generální štáb podle Institutu pro studium války (ISW) oznámil, že ukrajinské síly pokračují v útočných operacích ve směru na Melitopol v západní části Záporožské oblasti a v útočných útocích ve směru Bachmut, což způsobuje ztráty na ruské živé síle a vybavení, a způsobuje vyčerpání ruských sil podél celé frontové linie.

Ruské síly také potvrdily úder ukrajinského dronu na jednu z administrativních budov v Kursku. Podle ukrajinské strany šlo o budovu FSB, ruské bezpečnostní služby, nástupkyně KGB.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Orbán je jediný slušný politik v EU! , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusesathene , 26.09.2023 11:01:54

|  9 |  0

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…