Německo je sjednocené, ale Němci ještě ne, řekla Merkelová k výročí

06.10.2019 19:45

Němci si 3. října připomněli 29. výročí znovusjednocení západní a východní části Německa. Dlouholetá kancléřka Angela Merkelová při příležitosti oslav sjednocení konstatovala, že země sice sjednocená je, ale Němci stále ještě sjednocení nejsou.

Německo je sjednocené, ale Němci ještě ne, řekla Merkelová k výročí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Angela Merkelová

Musíme se všichni v politice i ve společnosti učit porozumět tomu, že německá jednota pro mnoho lidí ve východoněmeckých spolkových zemích není jen pozitivní zkušeností, a proč tomu tak je,“ řekla Merkelová. Českým čtenářům její slova zprostředkoval server Novinky.cz.

Merkelová varovala, že Němci pocházející z někdejší komunistické Německé demokratické republiky se i dnes cítí jak občané druhé kategorie. Sama Merkelová přitom žila mnoho let ve východním Německu, takže je příkladem ženy, která ve znovusjednocené zemi dokázala uspět, ačkoli byla desítky let nucena žít za Berlínskou zdí.

Východní Němci si podle současné kancléřky zaslouží obdiv za to, jak se v roce 1989 přihlásili o svobodu. Statisíce lidí v ulicích měst bývalé Německé demokratické republiky podle Merkelové napomohli pádu nechvalně proslulé Berlínské zdi. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…