Německo potřebuje uhlí. Takže jeho cena vystřelila do výšin...

11.07.2022 18:50

V důsledku omezení dodávek ruského plynu do Evropy v posledních týdnech rapidně rostou ceny uhlí. Státy jako Německo nebo Nizozemsko a další totiž krátkodobým návratem k uhlí kompenzují nedostatek plynu. Uhlí je nyní na burze třikrát dražší než začátkem roku.

Německo potřebuje uhlí. Takže jeho cena vystřelila do výšin...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Severočeská elektrárna

V lednu stála tuna uhlí na burze v Rotterdamu 120 dolarů (2915 Kč), zatímco minulý týden se už prodávala za více než trojnásobek – téměř 389 dolarů (9453 Kč). Cena na rotterdamské burze je přitom pro celý evropský trh určující.

Podobně je na tom ale také trh pro východní Asii. Tam se například na důležité burze v Newcastlu v Austrálii obchodovala tuna uhlí za 414 dolarů, zatímco na začátku roku to bylo 157 dolarů.

Analytik Pavel Hála říká, že zdražení uhlí jde ruku v ruce se zdražováním plynu. „Uhlí se na rozdíl od plynu daleko snáze transportuje na velké vzdálenosti, a to i mezi kontinenty. Při nízkých cenách plynu ale tak vzdálená přeprava nedávala smysl. To už pochopitelně neplatí a například Evropská unie poptává uhlí z Jižní Afriky a z dalších vzdálených zemí,“ vysvětlil Hála pro server Novinky.cz s tím, že dokud budou ceny plynu vysoké, udrží se vysoké i ceny uhlí.

„Obě komodity jsou zapotřebí k výrobě elektřiny a tepla, každá má však rozdílné využití v průmyslu. Kromě nestabilních obnovitelných zdrojů EU jinou variantu aktuálně nemá,“ potvrdil Ondřej Likeš korelaci cen obou komodit.

Uhlí navíc podle něj čeká další zdražování s tím, jak se k němu vracejí některé evropské země. V dlouhodobém horizontu by se ale ceny měly stabilizovat. „Růst cen bude samozřejmě poskytovat více příležitostí v celém odvětví, bude motivovat dodavatele k větším prodejům, díky čemuž poroste nabídka a ceny se v dlouhodobém horizontu vrátí k rovnováze,“ dodal Likeš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…