Německý ministr promluvil, Medveděv mu vynadal do nácků. A pohrozil

25.04.2023 14:40

„Němec, který chce zaútočit na Rusko, musí být připraven na naši přehlídku v Berlíně.“ Dmitrij Medveděv zaslal ostré varování spolkové vládě kancléře Olafa Scholze poté, co německý ministr obrany Boris Pistorius obhajoval ukrajinské vojenské útoky na ruském území. Medveděv již dříve hrozil Němcům raketami na Bundestag, pokud by se pokusili zatknout ruského prezidenta Putina při jeho hypotetické cestě do země. Medveděvův profil na sociální síti také v minulosti vyzýval k teritoriální expanzi Ruska do dalších okolních států. Podle Moskvy byli na vině hackeři, podle některých komentátorů alkohol.

Německý ministr promluvil, Medveděv mu vynadal do nácků. A pohrozil
Foto: Telegram
Popisek: Dmitrij Medveděv

Anketa

Má smysl demonstrovat proti vládě?

97%
3%
hlasovalo: 41728 lidí
Bývalý prezident a současný místopředseda bezpečnostní rady Ruské federace Dmitrij Medveděv opět pohrozil Němcům. Na Twitteru zveřejnil krátký text nadepsaný „O skopčákovi Pistoriusovi“, v němž varoval německou vládu, že by se v případě útoku na Rusko mohla zopakovat ruská vojenská přehlídka v Berlíně, kterou Rusové naposledy uspořádali po vítězství nad nacismem v září roku 1945.

Ruský politik svým tweetem reagoval na slova německého spolkového ministra obrany Borise Pistoriuse, jenž minulý týden prohlásil, že považuje ukrajinské vojenské údery na ruském území za oprávněné. „Německý ministr obrany, aniž o tom příliš přemýšlel, vyhrkl něco o vojenských operacích na našem území. Jistě závidí slávu vojevůdcům třetí říše. No, vlastně by si měl vzpomenout na historickou věštbu. Němec, který chce zaútočit na Rusko, musí být připraven na naši přehlídku v Berlíně,“ napsal Medveděv.

Boris Pistorius, který je ministrem obrany ve spolkové vládě kancléře Olafa Scholze za Sociálně demokratickou stranu (SPD), minulý týden podpořil snahu Ukrajiny přenést boje na teritorium Ruské federace. „Je zcela normální, že se (Ukrajina) přesouvá na nepřátelské území, například aby zablokovala zásobovací trasy,“ uvedl v rozhovoru pro televizi ZDF. Podle německého politika jsou takové údery přijatelné, pokud nesměřují na civilní cíle. Pistorius také letos v lednu hned po nástupu do své funkce prohlásil, že Německo je „nepřímo“ zapojeno do války proti Rusku.

Moskva dlouhodobě viní Ukrajinu z opakovaných útoků na ruské území včetně úderů na civilní infrastrukturu. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ještě loni v létě obvinění popíral s ujištěním, že nemá záměr útočit na Rusko. Později se Kyjev odmítal vyjadřovat k tomu, jestli za těmito útoky stojí. Kyjevská vláda se přímo nepřiznala ani k bombovému útoku na Kerčský most loni v říjnu, ale její představitelé útok veřejně schvalovali. Začátkem letošního března se ukrajinské speciální síly oficiálně přihlásily k vojenskému úderu dronem v ruské Brijanské oblasti.

Ruský prezident Vladimir Putin minulý měsíc obvinil Ukrajinu z teroristického útoku v pohraniční vesnici Lyubechane, kde měli ukrajinští sabotéři zavraždit dva civilisty a zranit desetiletého chlapce. Kyjev obvinění popřel a označil za provokaci.

Ruský politik Dmitrij Medveděv si v posledních měsících svými ostrými výroky na adresu nepřátel Ruska vybudoval mediální image geopolitického jestřába. Západ například vyděsil letos v lednu, když napsal, že „porážka jaderné mocnosti v konvenční válce může vyvolat válku jadernou“. „Jaderné mocnosti nikdy neprohrály velké konflikty, na nichž by závisel jejich osud,“ vysvětlil tehdy ruský exprezident, přičemž připomenul, že jaderná doktrína Moskvy umožňuje použití nukleárních zbraní mimo jiné i v reakci na útok konvenční silou, je-li takový úder způsobilý ohrozit samotnou existenci ruského státu.

Medveděv již minulý měsíc pohrozil vojenskými akcemi přímo Německu poté, co se spolkový ministr spravedlnosti Mark Bushmann nechal slyšet, že by Německo zatklo ruského prezidenta Vladimira Putina během jeho případné návštěvy do země a vydalo jej do Haagu Mezinárodnímu trestnímu soudu. „Představme si – samozřejmě tuto situaci, která se nikdy neuskuteční –, ale přesto si představme, že by se uskutečnila: současná hlava jaderného státu odjela na nějaké území, řekněme do Německa, a byla zatčena. Co by to bylo? Bylo by to vyhlášení války Ruské federaci. A v takovém případě by veškeré naše zbraně – všechny naše rakety atd. letěly na Bundestag, na spolkové kancléřství,“ varoval Němce Medveděv.

Účet ruského exprezidenta na sociální síti VKontakte také loni v srpnu zveřejnil text, v němž volal po další teritoriální expanzi Ruska. „Vydáme se na další tažení za obnovení hranic naší vlasti, které, jak víme, nikde nekončí,“ nabádal a jako další možné cíle jmenoval „umělé státy“ Kazachstán a Gruzii. Než příspěvek po deseti minutách smazal, stačili si jej vyfotit jiní uživatelé, načež se dostal do médií. Rusko následně celou záležitost označilo za provokaci hackerů, kteří se měli nabourat do Medveděvova profilu. Někteří komentátoři však spekulovali o tom, že text sepsal sám Medveděv, přičemž na vině měla být politikova údajně nadměrná konzumace alkoholu. Šíří se totiž spekulace, že někdejší prezident a premiér zapíjí problémy v osobním životě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: AKS

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

V čele USA stojí deprivantská špína , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJamščik , 25.04.2023 16:58:13
šířící do světa zlo, nenávist, vojenské agrese, protiruskou hysterii. Deprivanti jsou devianti, nemají zábrany, neznají empatii, za cíli jdou přes mrtvoly. Jsou to iluminátii, členové tajných spolků, zkrátka chátra, vlastnící obrovské finanční prostředky, kterými korumpuje politiky, státní úředníky, policii, justici, média atd.. Deprivanti jsou skuteční vládci USA, kteří penězi, sliby, vyhrožováním a mafiánských praktikami řídí ze zákulisí všechno, vč. infantilního Bidena. Deprivanti se rekrutují se z řad majitelů a vrcholných manažerů velkých bank, nadnárodních korporací, zbrojařské lobby apod.. Fašismus, nacismus, genocida, únosy, vraždy, války. To všechno je rejstřík deprivantů. Zásluhou vládnoucí deprivantské chátry se z USA šíří do světa fašismus, hysterická nenávist proti ruskému národu a zlo. Vzkříšení nacismu a puč na Ukrajině stál USA na 5 miliard USD (telef. Nulandové). A další miliardy USA cpou do ukrajinských nacistů v podobě dodávek zbraní a střeliva. Nacismem zfanatizovaná část Ukrajinců si neuvědomuje, že je "přáteli" z USA obětována za americké světovládné zájmy. Bohužel, si to neuvědomuje ani "demokratická" Evropa, pro kterou je politika USA zhoubná. Ne jen Rusko, celý svět musí zasáhnout proti nacifikaci Ukrajiny. A především proti americkým deprivantům. Zločinné vojenské přepady slabších států vojsky USA+NATO již cca 3 desítky signalizují americký fašismus. Nebo byly vojenské přepady Iráku, Srbska, Sýrie, Libie atd. šířením americké svobody a demokracie?!

|  10 |  0

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…