Německý tisk totálně rozstřílel Zemana: Hrozí státní krize

11.07.2013 11:03

Prezident Miloš Zeman se chová jako feudální vládce, který své vlastní mocenské zájmy staví na roveň s blahem země, napsal dnes v komentáři ke středečnímu jmenování vlády Jiřího Rusnoka německý deník Frankfurter Rundschau. Kvůli prezidentově postupu nyní Česku podle německého listu hrozí politická blokáda a možná i státní krize.

Německý tisk totálně rozstřílel Zemana: Hrozí státní krize
Foto: Radim Panenka
Popisek: Miloš Zeman s bývalým spolkovým prezidentem Richardem von Weizsäckerem

Za jediné řešení pokládá německý deník rozpuštění sněmovny a předčasné volby.

"Mluvit o nadstranickém kabinetu expertů by bylo zcela scestné," poznamenává k Rusnokově vládě Frankfurter Rundschau v komentáři nazvaném "Český feudalismus". Zeman podle něj sice jejím jmenováním neporušil Ústavu, ale "vysmál se jejímu demokratickému duchu, když obešel Parlament a shromáždil okolo sebe své politické kamarády - údajně proto, aby řídili zájmy země".

Parlament je prý prakticky zbaven moci

"Prezident Miloš Zeman jedná jako feudální vládce, který ve své pýše staví osobní mocenské zájmy na roveň s blahem země," soudí list a připomíná, že "v nejhorším případě" může Rusnokův kabinet vládnout až do řádných voleb v příštím roce.

"Parlament je totiž nejen vymanévrován, ale jako ve státní říši je až do další cesty k volebním urnám prakticky zbaven moci. I když poslanci ministrům odepřou důvěru, může kabinet vládnout dál," píše Frankfurter Rundschau.

Po sérii sledovacích a korupčních afér tak podle něj nyní Česku hrozí politická blokáda a možná i státní krize, kterou je ale stále možné odvrátit. "Je naděje, že zákonodárci pochopí, že tu jde o víc než jen o mocenský boj mezi prezidentem a Parlamentem. Mohou sami sebe poslat domů a vyzvat občany, aby dali politikům v nových volbách nový mandát," uzavírá frankfurtský deník.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …