Nemocnice budou muset rušit lůžka. Kde to jsme? šílí pacienti

31.07.2012 17:31

Ministerstvo zdravotnictví již delší dobu mluví o rušení lůžek. Nyní tlak na nemocnice ještě zvýšily pojišťovny, které z požadavku na úspory činí předmět vyjednávání o nových smlouvách. Nemocnicím, které nesníží počet míst podle představ pojišťovny prý hrozí dokonce i to, že jim smlouva nebude prodloužena.

Nemocnice budou muset rušit lůžka. Kde to jsme? šílí pacienti
Foto: Archiv
Popisek: Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně, pohled na průčelí budovy

„Absolutně s tímto záměrem nesouhlasíme. Požádali jsme proto premiéra Petra Nečase o schůzku, zatím nám ale neodpověděl,“ rozčiluje se prezident Svazu pacientů České republiky Luboš Olejár. V polovině srpna se prý chce sejít s ombudsmanem Pavlem Varvařovským.

Obává se, že pokud by ministerstvo svůj záměr prosadilo, znamenalo by to velkou redukci zdravotní péče. „Za rušením lůžek se skrývá rušení nejen oddělení nemocnic, ale celých nemocnic. Podle našich propočtů by to mohlo znamenat zrušení až osmdesáti nemocnic,“ říká pro Novinky.cz Olejár. To povede ke zhoršení péče o občany, zejména ty chronicky nemocné.

Je prý neskutečné, kam jsme se to dostali. „Lidé v obcích snad budou muset prosit sousedy, aby je dovezli za lékařskou péčí do desítek kilometrů vzdálené nemocnice,“ pohoršuje se předseda pacientského sdružení.

Pojišťovny nikdo nezvolil!

Ministr zdravotnictví Leoš Heger již delší dobu tvrdí, že akutních lůžek je v přepočtu na počet obyvatel nadbytek a část by se jich měla změnit na lůžka následné péče. I zdravotní pojišťovny požadují rušení lůžek a považují to za významné kritérium při uzavírání nových smluv s nemocnicemi. Proti tomu protestovala i asociace nemocnic.

„Nemůžeme souhlasit s tím, že vláda otázku ohrožení a následného zrušení desítek regionálních nemocnic nechává plně na zdravotních pojišťovnách, které nemají žádnou odpovědnost před občany a nikdo je nevolil,“ citují Novinky.cz z dopisu asociace poslancům.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové coby osvoboditelé v Evropě končí. Ivan Hoffman o přepisování dějin

17:00 Rusové coby osvoboditelé v Evropě končí. Ivan Hoffman o přepisování dějin

POHLED IVANA HOFFMANA Generace, která zažila druhou světovou válku, vymřela, a s ní se poroučela i h…