Nemocnice nemůže zajišťovat domácí porody, tvrdí gynekolog

26.01.2012 22:54

Podle předběžného opatření pražského městského soudu má žena při domácím porodu právo na odbornou asistenci ze státní nemocnice. Gynekologové nejsou z verdiktu soudu příliš nadšeni. „V současné době si nedovedu přestavit, že by nemocnice vyslala někoho z pracovníků, aby šel pomáhat někam, kde na to nemá kvalitní prostředky,“ uvedl v Událostech, komentářích ČT vedoucí Perinatologického centra ÚPMD Petra Velebil.

Nemocnice nemůže zajišťovat domácí porody, tvrdí gynekolog
Foto: Martin Kovář
Popisek: Chirurgický zákrok, ilustrační foto

Viceprezidentka Unie porodních asistentek Marie Vnoučková to nepovažuje za nereálné. „V mnoha zemích tato praxe funguje. Porodní asistentky poskytují rodičkám stejnou péči doma jako v nemocnici. V případě komplikací zavolají sanitku.“

„Každý, kdo dělá porodnictví, zná situace, ve kterých je bezradný a může ohrozit zdraví dítěte. Tato situace je daleko pravděpodobnější u domácích porodů,“ stojí si na svém Velebil. Vnoučková se domnívá, že pokud je porod asistovaný a je zajištěn transfer do nemocnice v případě komplikace, nebezpečí nehrozí.

Podle verdiktu Evropského soudu pro lidská práva by měla mít žena možnost si vybrat, kde chce rodit. „Mě zaujalo na tom spíš to, že by to měla mít nemocnice za povinnost zařídit. Neexistuje na to žádný právní rámec a pravidla,“ vyjádřil svoje pocity z rozhodnutí soudu Velebný.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …