Nemocnicím chybí nezaplacené poplatky. Jsou až za miliony

26.08.2012 20:46

Přestože je povinností hradit poplatky u doktora či v nemocnicích, často na ně lidé zapomínají. Zdravotnická zařízení se tak potýkají s administrativními problémy, ale i chybějícími penězi na nákup přístrojů.

Nemocnicím chybí nezaplacené poplatky. Jsou až za miliony
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékař s pacientem, ilustrační foto

Poplatky přitom měly fungovat jako zdroj peněz na nákup nových zdravotnických přístrojů. Lékaři však mají problém s dlužníky, kteří na jejich zaplacení zapomínají. Nejde totiž jen o párkrát nezaplacených třicet korun, dlužná částka se ve výsledku vyšplhá i na několik tisíc.

Malým nemocnicím chybí na nedoplatcích každý rok stovky tisíc korun, u velkých to jsou miliony. Pomyslný rekord na Moravě zatím drží Brněnská fakultní nemocnice, za čtyři roky jí chybí 5,6 milionu korun.

Některé ústavy se tak rozhodly přikročit k soudním vypořádáním, neboť pacienti často dluží až tisíce korun. Najímají si pak soukromou firmu. "Pravdou je, že ve chvíli, kdy se do věci vloží advokátní kancelář, pacienti většinou reagují," uvedla pro ČT mluvčí skupiny AGEL Hana Szotkowská.

Některé případy ale nakonec opravdu řeší až soud, byť se nemocnice snaží vyhnout řešením, jako je třeba exekuce. "Z devadesátikorunového poplatku se dokázala částka vyšplhat na 6069 korun," popisuje jeden z případů ředitel nemocnice v Karlových Varech Luděk Nečesaný.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…