Nenatáhnout si sem buňky Tálibánu, varoval senátor Faktor kvůli Afghánistánu. A pořádně to schytal

14.08.2021 16:04

Podle všech dostupných informací hnutí Tálibán po odchodu spojenců nabírá v Afghánistánu na síle. Americká ambasáda prý už začíná skartovat citlivé dokumenty a ničit vlajky a oblečení. Česká republika musí být podle senátora Faktora obezřetná při výběru, komu bude pomáhat. Vývoz demokracie se podle něj ne vždy povede, ale je škoda, že odcházíme.

Nenatáhnout si sem buňky Tálibánu, varoval senátor Faktor kvůli Afghánistánu. A pořádně to schytal
Foto: Armáda ČR
Popisek: Vojáci se v Afghánistánu loučili s padlými spolubojovníky

Senátor Ladislav Faktor z výboru pro zahraniční věci v nedávné době vzbudil rozruch svými výroky v souvislosti s afghánskými tlumočníky, kteří v zemi pracovali pro Českou republiku, a nyní, s postupem Tálibánu, jsou v ohrožení života. Měli bychom jim prý pomoci, ale Česká republika podle něj stojí před „vážným úkolem nenatáhnout si sem buňky Tálibánu“.

„My jsme byli v Afghánistánu dvacet let. Je škoda, že se Aliance stáhla, a myslím si, že to není správný krok, ale ne vždy se vývoz demokracie podaří. Za těch dvacet let pro českou armádu a bezpečnostní složky pracovaly stovky Afghánců, někteří dobře, někteří hůř. Je na našich bezpečnostních složkách, aby vyhodnotily, kteří lidé jsou v pořádku,“ říká k celé věci Faktor.

Problémem podle něj třeba je, že někteří Afghánci pracovali po určitý čas pro obě strany. Nic tedy prý není černobílé, a je proto potřeba vše důkladně prošetřit. Informace o tom, kolika spolupracovníkům byl nabídnut ze strany Česka azyl, senátor prý má, ale jsou prozatím tajné.

„Všichni si chrání svoje, to se nedá nic dělat. V případě, že budou prověření a budou to spolehliví lidé, tak proti tomu nikdo nic mít nebude, to je samozřejmost. Zachránit je, je v pořádku, ale jak říkám, nejde to dělat bez rozmyslu,“ apeluje senátor.

Kontrolní mechanismy ze strany České republiky vůči potenciálním afghánským příchozím by měly být nestaveny podle Faktora naším vojenským zpravodajstvím a BIS. Tyto mechanismy již jsou také údajně několik měsíců v běhu.

Situace v Afghánistánu podle dostupných informací velmi rychle akceleruje a k moci v zemi se postupně dere hnutí Tálibán. Podle posledních údajů získalo 18 z 34 afghánských provincií. Zaměstnanci amerického velvyslanectví v Kábulu údajně dostali od svých nadřízených instrukce, aby začali se skartací citlivých dokumentů.

Zničit se prý mají také americké vlajky, oblečení se značkou a názvem ambasády a všechny další věci, které by mohli bojovníci Tálibánu využít ve své propagandě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AZy

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…