Nenávist mezi generacemi! Prymula sepsul mladé

22.09.2020 10:46

Andrej Babiš uvedl do funkce nového ministra zdravotnictví Romana Prymulu. Babiš tvrdě půjde po neefektivních hygienicích. Praha je ve skluzu. Prymula přiznal, že zde vytvořili atmosféru nesnášenlivosti mezi starými a mladými a poděkoval Vojtěchovi. Nezapomínejme na generace otců a babiček. Likvidovat ekonomiku nechceme, ale…

Nenávist mezi generacemi! Prymula sepsul mladé
Foto: Hans Štembera
Popisek: Roman Prymula, ministr zdravotnictví

Anketa

Byl Adam Vojtěch dobrý ministr zdravotnictví?

90%
10%
hlasovalo: 13186 lidí

„Takže dobrý den, dámy a pánové, já jsem dnes uvedl do funkce pana profesora Prymulu a v první řadě jsem poděkoval odcházejícímu ministru Adamu Vojtěchovi, se kterým budu nadále spolupracovat v rámci toho ZERVU a spolupracovat na koncepčních otázkách a dalších projektech v rámci rezortu zdravotnictví.“ Ohlásil hned na úvod premiér Babiš, zatímco plukovník Prymula stál v tichosti opodál.

„Pan profesor Prymula, všichni ho znají. Pracoval tady jako náměstek ministra a my jsme se shodli, že nejdůležitější úkol je v rámci covid-19 zabezpečit kapacity nemocnic při jakémkoliv scénáři vývoje epidemie. Opakuji, jakémkoliv scénáři. A samozřejmě kapacity nejenom fakultních nemocnic, které jsou pod rezortem, ale i nemocnic v rámci krajů,“ ujistil premiér.

„Dále, chytrá karanténa. Je absolutně nutné a důležité a imperativní, aby pozitivně nakažení byli do 48 hodin trasováni, a to dnes, co se týká Prahy, nefunguje. Je tam skluz. A my jsme se s panem vládním zmocněncem Dzurillou domluvili, že zveřejníme ta čísla.“ V té chvíli vyzval Babiš vládního zmocněnce, aby se k němu a Prymulovi připojil na jevišti: „Pojďte k nám, prosím,“ a ukázal místo.

„A zveřejníme nejenom čísla, jak kdo stíhá, protože je to o jednotlivých ředitelích hygienických stanic, ale zveřejníme i čísla kapacit odběrných míst a kapacit laboratoří. Ať veřejnost může potom posoudit, jak jednotliví ředitelé nebo hejtmani tuto svou roli zvládají,“ řekl téměř výhružně Babiš.

Babiš pak ještě závěrem dodal, že nakonec souhlasil s vytvořením ústředního krizového štábu, protože spolupráce mezi kraji a ministerstvem zdravotnictví podle něj neprobíhala dobře. „Je důležité, abychom všichni spolupracovali, společně to zvládneme,“ řekl a zdá se, jako by zde premiér malinko opisoval od Angely Merkelové.

Babiš poté už pouze pogratuloval plukovníku Prymulovi k nové funkci a odstoupil od pultíku. Pak si už vzal slovo vždy ledově klidný nový ministr zdravotnictví. „Dobrý den, vážené dámy a vážení pánové, já jsem dnes převzal z rukou pana bývalého ministra Adama Vojtěcha ministerstvo zdravotnictví v době, která je samozřejmě nelehká.“

Prymula dále prohlásil, že jeho úkolem na ministerstvu bude stabilizovat situaci a oploštit epidemii, která prý v současné době probíhá. „Já bych chtěl říci, že tento úkol vůbec není jednoduchý, udělám pro to vše. Na druhou stranu nejsem spasitel.“

„V tuto chvíli, já bych chtěl apelovat na to, abychom zapomněli na politické půtky a abychom aspoň pár týdnů vydrželi opravdu spolupracovat. Ta situace, která tady je, je nepříznivá a lidé se dívají na čísla, která je trochu matou,“ myslí si Prymula.

„Přestože se nám teď během víkendu ta čísla zdají poměrně příznivá, tak nás to určitě nemůže ukolébat, protože realitu uvidíme teď v úterý, středu, čtvrtek. Ale hlavně tu realitu vidíme na počtu těžkých případů.“ Domnívá se Prymula.

„My nechceme dělat opatření, která by hendikepovala ekonomiku. Na druhou stranu musíme velice vážit jaká opatření udělat, protože trendy rozhodně pozitivní nejsou.“ Poznamenal ministr s tím, že co se týká školství, tak základní školy by na prvním stupni zavírány být neměly a v dalších případech se bude jednat o distanční výuce. Omezeny by měly být podle Prymuly také některé hromadné akce.

„My jsme tady vytvořili jakési klima nesnášenlivosti mezi starší a mladší generací a je logické, že mladší generace je výrazně méně postižená, ale nechtěl bych, aby toho zneužívali a nedělali nic, protože se jich to netýká, máme tady populaci otců a babiček a ti už poškozeni mohou být.“ Domnívá se Prymula s tím, že apeluje na mladé, aby byli poslušní. Prymula také nezapomněl poděkovat odstupujícímu ministrovi Vojtěchovi, který podle něj udělal na ministerstvu obrovský kus práce.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: AZy

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…