Neočkované vyrazit z JIP? Rakouský politik navrhl radikální řešení covidu

31.10.2021 12:04

Nemocnice zaznamenávají v posledních dnech zvyšující se počty případů covidu. Podle černých scénářů se v následujících týdnech bude řešit otázka kapacit na JIP. Kontroverzní městský šéf ÖVP v Mödlingu v Dolním Rakousku Hans Stefan Hintner v takovém případě navrhl třídění pacientů – a sice, aby neočkovaní v případě přehlceni opustili lůžka na jednotkách intenzivní péče. A vyvolal tím pořádný poprask, informuje na svém webu deník Krone.

Neočkované vyrazit z JIP? Rakouský politik navrhl radikální řešení covidu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Očkování proti koronaviru, ilustrační foto

Očkování proti nemoci covid-19 v Česku stále vázne. Před těžkým průběhem onemocnění covid-19 je vakcinací chráněno asi 60 procent populace. Ve srovnání kupříkladu s Portugalskem, kde se nechalo naočkovat přes 85 procent lidí, Česko zaostává.

Anketa

Litujete rozpadu Československa? (Ptáme se od 28. října 2021)

74%
21%
hlasovalo: 27809 lidí

Ministr zdravotnictví ČR upozorňuje, že očkování je fakticky jedinou cestou, jak se vrátit k normálnímu životu, ve kterém už nebudou nemocnice plné covid pacientů, zdravotnictví bude pracovat v běžném režimu a lidé, kteří potřebují operaci, se jí konečně dočkají. Dokonce prohlásil, že jde o „epidemii neočkovaných“, což u odpůrců vakcinace proti covidu-19 i u celé řady lékařů vyvolalo velmi kritické reakce.

Původní zdroj ZDE

Faktem zůstává, že nemocnice v ČR se začínají každým dnem plnit. K pátečnímu ránu v nich eviduji 1304 lidí s covidem, za pouhé tři dny se tedy počet hospitalizovaných zvýšil o více než 250 lidí.

Starosta města Mödling v Dolním Rakousku Hans Stefan Hintner (ÖVP) přišel s celkem radikálním řešením, jak případné nedostatečné kapacity nemocnic řešit – neočkované na jednotce intenzivní péče navrhuje poslat pryč z JIP a upřít jim tak právo na léčbu. „Kdyby mělo dojít k třídění, tak neočkovaní musí mimo intenzivní péči! Je to tak snadné,“ prohlásil Hintner.

Jeho příspěvek vzbudil před víkendem velký rozruch na sociálních sítích.  Silná kritika vůči Hintnerovi ale zaznívá i ze strany FPÖ. „Je to prostě šílené, co je v dnešní době možné. Hintner veřejně vyzývá k odmítnutí léčby nemocných lidí, k jejich umístění na ulici a ponechání vlastnímu osudu. To je nelidské,“ říká krajský předseda FPÖ Udo Landbauer.

Hintner však za svými slovy stojí: „Lidé, kteří se nenechají očkovat a ohrožují náš společenský život, jsou nelidští. Naše nemocnice pracují na maximum, a to je třeba řešit,“ míní Hintner.

V Česku budou od pondělka platit přísnější opatření a pokuty za jejich nedodržování. Do restaurací, ať už vnitřních nebo vnějších prostor, bude i nadále zakázáno vstupovat lidem, které vykazují klinické příznaky onemocnění covi-19, a těm, kteří nesplňují podmínku „otn“ (očkování, negativní test, či prodělání nemoci v posledních 180 dnech).

Dále, zkracuje se doba platnosti testů pro splnění podmínky „otn“. Antigenní test bude nově platit jen 24 hodin místo stávajících 72 hodin, a PCR test nově 72 hodin místo stávajících 7 dnů. Zároveň Ministerstvo zdravotnictví ČR rozhodlo omezit úhradu těchto preventivních testů. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…