Neodstraňujte protipovodňové zábrany, vzkazuje pražský krizový štáb

07.06.2013 10:42

Pražský krizový štáb vyzval všechny starosty městských částí, aby sami neodstraňovali protipovodňové zábrany. Odstraňování stěn bez povolení povodňové komise a krizového štábu je trestným činem obecného ohrožení, řekl v pátek ČTK člen krizového štábu Jiří Vávra (TOP 09). Podle něj už se objevily případy, kdy starostové začali stěny sami odstraňovat. Pokud o tom vedení města neví, nemůže zajistit bezpečnost obyvatel, dodal Vávra.

Neodstraňujte protipovodňové zábrany, vzkazuje pražský krizový štáb
Foto: Facebook.com
Popisek: Povodně 2013

"Stále necháváme stát protipovodňové zábrany, protože prognóza počasí není zcela příznivá. Neočekáváme problém, ale preventivně to necháváme postavené," uvedl Vávra, podle kterého už jeden ze starostů nechal otevřít tři prostupy v protipovodňové ochraně Prahy.

Pokud někdo otevírá prostupy v protipovodňové ochraně, dopouští se trestného činu

"Pokud se toho někdo dopouští bez rozhodnutí povodňové komise a krizového štábu, je to trestný čin obecného ohrožení," uvedl Vávra. Kdyby přišla druhá povodňová vlna, mohla by podle Vávry nastat katastrofa.

V Praze je nyní instalováno 6790 mobilních protipovodňových stěn. Jejich celková délka je 17 kilometrů včetně pevných částí.

Praha odstraňuje následky povodní, odčerpává podchody

Pokud se někdo potřebuje dostat za zábrany, musí mít povolení magistrátního krizového štábu. "V Holešovicích jsme řešili, že tam bylo 800 tun zmrzlého masa, pak samozřejmě zajistíme prostup nebo zapojení na elektřinu nebo odvoz do kafilérie či do spalovny. Ale musí to jít přes krizový štáb. Pokud to nejde, nejsme schopni zajistit bezpečnost obyvatel," uvedl Vávra.

V pátek se budou v Praze především odstraňovat následky povodní. "Velmi rychle opravujeme, vyčerpáváme podchody, upravujeme komunikace, vracíme je do provozu," uvedl Vávra. Dnes začala jezdit městská hromadná doprava i auta pod šest tun po Strakonické ulici, provoz se vrátil i na ulici Generála Šišky v úseku Komořanská - Modřanská a na Obchodní náměstí v Praze 12.

Musí se udělat postřik lagun kvůli komárům

Krizový štáb také nařídil čerpání vody ze závodiště v Chuchli. "Do toho začínáme řešit další problémy - desinfekci, deratizaci, protože vyvstává problém s potkany. Začínáme bojovat s komáry, musí se udělat plošný postřik lagun, které se vytvořily," uvedl Vávra.

V Praze platí stále třetí stupeň povodňového aktivity. Průtok vody ve Vltavě je kolem 1730 metrů za sekundu. Druhý stupeň - pohotovost, se vyhlašuje, až spadne průtok pod 1500 metrů za sekundu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…