Nepokoje v Barceloně pokračují. Po víkendových střetech s těžkooděnci jsou lidé znovu v ulicích

02.10.2017 17:22

Barcelonské náměstí Sant Jaume zaplnily dnes stovky lidí, kteří demonstrovali proti policejním násilnostem během nedělního neoficiálního referenda o nezávislosti regionu. Místní vláda pak skutečně na základě výsledků referenda chce vyhlásit nezávislost Katalánska. Madrid však v reakci na to hrozí koncem autonomie.

Nepokoje v Barceloně pokračují. Po víkendových střetech s těžkooděnci jsou lidé znovu v ulicích
Foto: Archiv
Popisek: Španělská vlajka

Katalánská vláda prozatím jedná za zavřenými dveřmi. Nedělního referenda se podle všeho zúčastnilo asi 2,26 milionu voličů a přibližně 90 procent z nich hlasovalo pro nezávislost regionu. Španělský ministr spravedlnosti Rafael Catalá v reakci uvedl, že vyhlásí-li Katalánsko skutečně nezávislost, vláda by mohla pozastavit regionu autonomii. Píše to server ČeskéNoviny.cz.

Evropská komise v souvislosti s vyhrocenou atmosférou v Katalánsku žádá, aby se všechny strany ve Španělsku vrátily k dialogu. Věří, že premiér Rajoy situaci zvládne, míní mluvčí Evropské komise Margaritis Schinas. Vláda v Madridu má podle něj podporu Bruselu. 

  • Původní text ZDE

Tvrdý zásah španělské policie v průběhu referenda přitom odsoudili čeští politici včetně ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka. Ten však zároveň uvádí, že jde o vnitřní záležitost Španělska. 

Při střetech policie s Katalánci bylo zraněno na 900 lidí, z toho čtyři vážně. Madrid totiž celé hlasování považuje za nezákonné a snažil se jej překonat. 

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…