Nepracují. Afričané, Ukrajinci, nikdo. Německý ministr přiznal špatný odhad

30.12.2023 13:02 | Monitoring

„Musím říci, že jsem to špatně odhadl,“ omlouvá se německý politik Jörg Steinbach, který dělá ve státě Braniborsko ministra hospodářství. Jde o pracovní zapojení migrantů. Nejen těch z Afriky či Asie, ale také z Ukrajiny prý pracuje velmi málo.

Nepracují. Afričané, Ukrajinci, nikdo. Německý ministr přiznal špatný odhad
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rozhovory s krajany z Ukrajiny

Braniborský ministr hospodářství Jörg Steinbach (SPD) přiznává problémy s integrací ukrajinských uprchlíků na trhu práce. Existuje příliš mnoho překážek, pokud jde o uznání odborné kvalifikace a znalosti německého jazyka. Zaměstnaný je pouze každý pátý uprchlík z Ukrajiny ve věku 25 až 29 let.

„Dosud se nedařilo dostat dostatečný počet uprchlíků, včetně těch z Ukrajiny, na primární trh práce. Musím říci, že jsem to špatně odhadl,“ přiznal braniborský ministr hospodářství Jörg Steinbach z německé SPD.

Steinbach je toho názoru, že integrace uprchlíků na trhu práce v Německu doposud nebyla úspěšná. Překážky pro úspěšnou integraci vidí ve znalosti německého jazyka i v uznávání odborné kvalifikace. „Jsme stále příliš formalističtí a nepružní, pokud jde o uznávání zahraničních odborných kvalifikací a akceptaci znalosti německého jazyka,“ uznal ministr. 

„V současné době je v Braniborsku 18 tisíc migrantů, kteří absolvovali odborné vzdělání. Do roku 2024 je musíme dostat do práce,“ řekl Steinbach v rozhovoru pro deník Märkische Allgemeine Zeitung.

Steinach se zasazuje o to, aby uznávání kvalifikací bylo přesunuto přímo na dané podniky a na zaměstnavatele. Vedoucí pracovníci ve firmách sami dle jeho slov „dobře vědí, kdo je po třech měsících vhodný po práci“. Firmy se podle ministra nezajímají o to, zda kvalifikace uprchlíků plně odpovídá oficiálním standardům.

Ministr rovněž vyzval k debatě o tom, zda jsou standardy při osvojování cizího jazyka příliš vysoké. „Potřebujeme vždy certifikované kurzy němčiny, nebo stačí necertifikované? Měli bychom zaujmout pragmatický přístup. Tak můžeme do jazykového vzdělávání dostat více lidí,“ poznamenal Steinbach.

Podle německého Spolkového statistického úřadu z poloviny prosince je v Německu zaměstnán pouze každý pátý člověk ve věku 25 až 29 let, který se přistěhoval z Ukrajiny. Podle úřadu navíc čtyři z deseti uprchlíků z Ukrajiny jsou samoživitelé/ky nebo děti samoživitelek.

Deník Märkische Allgemeine Zeitung též zveřejnil srovnání Německa  s Českem v zaměstnávání uprchlíků. V ČR je podíl zaměstnaných uprchlíků z Ukrajiny před válkou přibližně dvoutřetinový.

Od začátku ruské invaze na Ukrajinu do září 2023 do Německa přišlo 1.194.900 uprchlíků z Ukrajiny, uvádí Evropská rada. Do České republiky jich za stejný časový úsek přišlo 357.960.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Lucie Kroutilová

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

proč se němec neporadí s fialou a rakušanem ti neustále vypráví jak se imigranti v hojném počtu zapojili do , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusecharl , 30.12.2023 13:09:07
pracovního procesu a odvádějí miliardy na daních !!!

|  16 |  0

Další články z rubriky

„Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

8:00 „Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

„Hnus.“ „Odporná chuť i konzistence.“ „Nedá se to žrát.“ – Těmito slovy hodnotí lidé v několika posl…