Nepřišel, abychom si to tu jako chlapi vyříkali! Babiš nedorazil na debatu v ČT a dostal neskutečný výprask

12.06.2016 14:25

Především o současné napjaté situaci okolo plánované reorganizace policie se diskutovalo v první části dnešních Otázek Václava Moravce. Ve studiu, již tradičně umístěném na žižkovské věži, debatoval ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), místopředseda vlády Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) a předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Ministr financí Andrej Babiš pozvání do studia odmítl, stejně jako jeho stranický kolega z hnutí ANO Jaroslav Faltýnek.

Nepřišel, abychom si to tu jako chlapi vyříkali! Babiš nedorazil na debatu v ČT a dostal neskutečný výprask
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátor OVM Václav Moravec

Bělobrádek poznamenal, že pozvat na Bezpečnostní radu státu (BRS), která se má konat v úterý, Roberta Šlachtu, „by nebylo od věci“. Podivil se také tomu, že někteří politici mají zajímavé informace:  „Já nemám takové informace, jako s některými pracují někteří jiní politici. Já nevím, odkud je mají. Například politici z hnutí ANO mají takové informace, kterými já nedisponuju a doufám, že se je dozvím na Bezpečnostní radě státu,“ uvedl Bělobrádek.

Kalousek uvedl, že byl šest let členem BRS a nikdy nezažil politicky zabarvené jednání. „Jako předseda opoziční strany mohu doporučit, je-li situace nepřehledná, držme se pravidel,“ uvedl. K tomu, zda je policejní reforma dobrá nebo špatná, se nechtěl vyjadřovat. Připomněl, že o reformě policie se mluvilo i za minulé pravicové vlády, jejímž byl Kalousek členem. „Ale byla doba škrtů a reforma si vyžaduje náklady,“ podotkl. Poukázal na to, že policejní reforma je plně v pravomoci policejního prezidenta. Jediný politik, který za reformu nese odpovědnost, je ministr vnitra, nikoliv vláda. „Přijde-li hysterický atak, je to porušování pravidel,“ prohlásil ve zřejmé narážce na současné počínání hnutí ANO, které požaduje reformu zastavit.

Chovanec pak uvedl, že chce mít policii pod kontrolou, ale jen ve smyslu zákona. Odmítl, že by ÚOOZ měl nějaké extra dobré výsledky. „Když se podíváte na protikorupční policii, tak má srovnatelné, ne-li lepší výsledky než ÚOOZ,“ uvedl s tím, že odmítá tvrzení, že jedna policie je dobrá a druhá špatná.

Nato se opřel do Babiše, který odmítl diskuzi: "Pan ministr nepřišel, abychom si to tady vyříkali jako chlapi." Upozornil také na údajné střety zájmů ministra financí: „Andrej Babiš má obrovské střety zájmů ve vztahu k policii. Že se takto vlamuje do policie, mě to přijde velmi zvláštní,“ prohlásil Chovanec.

Reorganizace chce Chovanec podepsat už v úterý

Roberta Šlachtu považuje za dobrého policistu a tzv. srdcaře. Nicméně prý roky žije v prostředí drbů a fám. „Asi jim podlehl,“ domnívá se Chovanec. A zavzpomínal, že když měl Šlachta dříve nějaký problém, poslal Chovancovi sms zprávu a vždy se problém řešil. Nyní jej prý ale Šlachta nekontaktoval. Naopak, posílá Chovancovi vzkazy přes média, což považuje za politiku.

Chovanec také prozradil, že chce podepsat reorganizaci policie již po úterní Bezpečnostní radě státu. Zatím prý neslyšel jediný důvod, proč by ji podepsat neměl. S předsedou koaliční KDU-ČSL Pavlem Bělobrádkem se shodl na tom, že na radu by měl být pozván nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Za "další možnou cestu" Chovanec označil zřízení sněmovní vyšetřovací komise.

"Já jsem zatím neslyšel jediný argument, proč bych to neměl podepsat. Počkám na jednání Bezpečnostní rady státu," odpověděl ministr na dotaz, kdy reorganizaci podepíše. "V úterý po bezpečnostní radě podepíšete tu reorganizaci?" zeptal se znovu moderátor Václav Moravec. "Ano," odvětil Chovanec.

Kauzy Čapí hnízdo a Agrotec se šetří zvláštně dlouho

Zároveň se ohradil proti tvrzení předsedy koaličního ANO Andreje Babiše, že hnutí nemá problémy s korupcí, jak Babiš uvedl v médiích. Připomněl kauzu Čapího hnízda nebo Agrotecu, která se podle něj šetří "velmi zvláštně dlouho". ANO plánovanou reorganizaci kritizuje, na základě jeho požadavku se k věci bude ve středu konat koaliční dohodovací řízení. Na bezpečnostní radu navrženou Chovancem nechce Babiš přijít. Dnes nově uvedl, že premiérovi napíše, aby na radu mimo jiné pozval i ministra spravedlnosti za ANO Roberta Pelikána. Ten pohrozil rezignací, pokud plánované změny projdou.

Moravec poukázal na to, že olomoučtí žalobci už si stáhli pod sebe spisy ke kauze Vidkun. V ní figuruje také olomoucký sociálnědemokratický hejtman Rozbořil. Chovanec na to reagoval tím, že sám byl prvním, kdo Rozbořila důrazně vyzval, aby opustil funkci. Tím, že neodstoupil, prý ČSSD poškodil.

Šlachta by měl zklidnit emoce

Bělobrádek prohlásil, že je třeba na všech stranách zchladit emoce, a platí to i pro Šlachtu. Sám je pro to, aby Šlachta u policie zůstal. Na druhou stranu připustil, že kdyby skutečně odešel, možná by to byla změna k lepšímu.

V další části pořadu se debata stočila na téma, zda má současná koalice ještě budoucnost. Podle Bělobrádka není koalice komfortní, dokladoval to tím, že Babiš hovoří na oficiálních schůzkách jako by byl v restauraci čtvrté cenové skupiny.

TOP 09 nepřispěje k tomu, aby mohl prezident jmenovat nového premiéra

Chovanec uvedl, že pro ČSSD má koalice stále smysl, ale ne za každou cenu. Babiš prý nadále nemůže nazývat premiéra lhářem. Podle Chovance je ale „pan Babiš výsledkem vládnutí pravicových vlád, ať se na mne pan Kalousek nezlobí“.

Sám Kalousek v reakci na to tvrdil, že Babiš nashromáždil svůj majetek díky podpoře bývalého sociálnědemokratického premiéra Grosse. Kalousek nevěří, že Babiš odejde z vlády. „Jen za poslední rok zvýšil Agrofert svůj zisk o 40%. Je výhodné pro něj ve vládě setrvat,“ myslí si předseda TOP 09.

Kdyby Babiš z vlády odešel, tak by nastala situace, kdy vláda nemá většinu. „Kdyby padla, mohl se Zeman zamyslet a jmenovat kohokoliv premiérem. Což je situace, kterou si nepřejeme. Hlasy TOP 09 nepřispějí k tomu, aby mohl Zeman v tomto volebním období jmenovat nového premiéra,“ ujistil Kalousek.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…