Neproplatit Zemanovi cestu do Moskvy, požadovala Němcová. Takto reagoval Sobotka

17.03.2015 13:21

Uctění vojáků padlých ve válce nemá nic společného s politikou ruského prezidenta Vladimira Putina. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) to dnes uvedl v reakci na pondělní výzvu poslankyně Miroslavy Němcové (ODS), aby ještě jednal s prezidentem Milošem Zemanem o cestě do Moskvy na oslavu 70. výročí konce druhé světové války.

Neproplatit Zemanovi cestu do Moskvy, požadovala Němcová. Takto reagoval Sobotka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Vláda podle Sobotky nebude prezidentovi v cestě bránit. Vláda by dle Němcové neměla proplatit náklady na cestu. Poukazuje na to, že účast zatím kromě Zemana nepotvrdil žádný další evropský státník.

"Desítky tisíc ruských vojáků, kteří zemřeli při osvobozování naší země, nemohou za dnešní Putinovu nepřijatelnou politiku," uvedl Sobotka v tiskové zprávě. Současně ale dodal, že Zemanova cesta do Moskvy nemění nic na postoji české vlády k ukrajinské krizi. Vláda podle něj zastává pozici shodnou s ostatními zeměmi Evropské unie. Připomněl, že západní státníci se s Putinem při podobné příležitosti sešli už loni v červnu v Normandii.

S prezidentovou cestou do Moskvy souhlasí i komunisté. "Němcová si musí uvědomit, že nehovoří ve volební kampani, ale dotýká se mnohých, kterým ve válce někdo z příbuzných padl, či skončil v koncentračním táboře," napsal dnes v prohlášení novinářům předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik.

Němcová ale mimo jiné poukazuje na to, že účast na setkání v Moskvě dosud kromě Zemana nepotvrdil žádný další evropský státník. Rusko podle ní navíc není v současné době důstojným místem pro takovou oslavu, protože na Ukrajině porušuje mezinárodní právo a ohrožuje bezpečnost v Evropě.

Zeman už dříve uvedl, že neúčast na oslavách 9. května by byla urážkou 150.000 ruských vojáků, kteří padli při osvobozování Československa.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …