Nerozuměl si s Babišem, už dlouho. Ale podporovali jej Američané. Zákulisní informace o šéfovi NÚKIB

16.12.2019 19:03

Publicista Jaroslav Spurný doufá, že odvolání šéfa Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) Dušana Navrátila neznamená vítězství čínských technologií v Česku, před kterými právě Navrátil varoval. „Snad premiér jmenuje do funkce někoho schopného, kdo z logiky věci neopustí varování před čínskými technologickými firmami,“ přeje si Spurný.

Nerozuměl si s Babišem, už dlouho. Ale podporovali jej Američané. Zákulisní informace o šéfovi NÚKIB
Foto: ČTK
Popisek: Odvolaný šéf NÚKIB Dušan Navrátil

Spurný na serveru Respekt.cz připomíná, že šéfa NÚKIB Dušana Navrátila neměl rád ani premiér Andrej Babiš, ani prezident Miloš Zeman. U druhého jmenovaného to bylo zejména proto, že Navrátil loni varoval před čínskými firmami Huawei a ZTE. „Přesně před rokem zveřejnil Dušan Navrátil nález jeho úřadu, že čínské firmy Huawei a ZTE mohou být skrze své technologie pro Česko rizikem. Obě jsou vázány k úzké spolupráci s čínskými tajnými službami a jejich technologie instalované v Česku mohou z tohoto pohledu znamenat nebezpečí špionáže,“ připomíná Spurný.

„To se pochopitelně nelíbilo prezidentovi a čínskému lobbistovi Miloši Zemanovi, který začal opakovaně zpochybňovat Navrátilovy manažerské schopnosti,“ píše Spurný. Problémem podle něj byl také fakt, že Navrátil vydání zprávy nekonzultoval s premiérem. „A Babiš mu to nezapomněl, i když nikdy veřejně varování NÚKIB a jeho podstatu nezpochybnil. O tom, že ho ale nemá rád, se mluvilo v bezpečnostních institucích už od počátku letošního roku,“ dodává Spurný.

Problematická prý byla zejména Navrátilova komunikace s premiérem Babišem. Přímočarý premiér je zvyklý klást v odborných záležitostech jednoduché, základní otázky a dostávat na ně srozumitelné odpovědi. „Podle informací Respektu Andrej Babiš příliš kybernetice nerozumí, Navrátil naopak neuměl zjednodušit výklady rizik na úroveň petrochemického laika, a tak vznikl a eskaloval problém. Někteří – i ti důvěryhodní - členové rady off record naznačovali, že by možná pro fungování úřadu bylo lepší, kdyby šéf NÚKIB skončil,“ píše Spurný.

Naopak zastání měl prý Navrátil vždy v USA. Jeho loňskou zprávu o čínském nebezpečí přijala za svou a hojně z ní čerpala washingtonská administrativa, která s Čínou v té době vedla ostrou obchodní válku.

NÚKIB byl zřízený teprve před třiceti měsíci vládou Bohuslava Sobotky. „Že nemá Navrátil šanci jako šéf přežít, bylo zřejmé, ačkoliv se snažil s Babišem vycházet. Letos vláda úřadu prudce seškrtala rozpočet a Navrátil veřejně upozorňoval, že pro výkon NÚKIB a jeho schopnost bránit tuzemskou kybernetickou bezpečnost to může mít devastující vliv,“ pokračuje Spurný s tím, že Navrátil si s Babišem jednoduše nerozuměl a někteří čelní představitelé úřadu naznačovali, že by možná pro fungování úřadu bylo lepší, kdyby šéf NÚKIB skončil.

Spurný doufá, že Navrátilovo odvolání neznamená vítězství čínských technologií v Česku a zvýšení zdejšího vlivu Pekingu k velké radosti prezidenta Zemana. „Je tu jedna lepší varianta,“ věří Spurný. „Že premiér jmenuje do funkce někoho schopného, kdo z logiky věci neopustí varování před čínskými (i jinými) technologickými firmami. Třeba jen proto, že se o tomhle nebezpečí debatuje jak v unijních státech, tak především v NATO, pro které se Čína právě ve své kybernetické expanzi stala čerstvě bezpečnostní výzvou,“ je optimistou publicista.

„Snad premiér nechce vyhovět Hradu a instalovat člověka, který dokáže práci dobře fungující instituce slušně narušit,“ varuje Spurný, že to by mohlo znamenat velký problém s ohledem na zdroje kybernetických rizik. „Mít instituci, která má, ale nedokáže bránit kybernetickou bezpečnost, je nepředstavitelná katastrofa. Chod mnoha úřadů, energetiky, nemocnic nebo jaderných elektráren může být ohrožen nebývalým způsobem,“ vyzývá k ostražitosti Spurný.

„Naštěstí výkon NÚKIB stojí na mladých expertech, kteří v úřadu zaujímají často vysoké pozice. Ti se s názorem Dušana Navrátila na čínské nebezpečí ztotožňují a nedá se od nich očekávat příklon k čínským technologiím,“ vrací se k optimismu Jaroslav Spurný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…