Ředitel České federace potravinových bank Fabrice Martin Plichta v pátečním Hyde Parku České televize hovořil o plýtvání jídlem a o hladovějících obyvatelích planety Země. „Fenomén plýtvání je mezinárodní, není jenom v Česku. Myslím, že je to dáno tou růzností potravin, mezi kterými si člověk může vybrat,“ podotkl hned v úvodu.
Křivá zelenina je také k jídlu
Lidé by se měli při nákupu chovat disciplinovaněji a nakupovat jen to, co snědí, a to ještě v menších nákupech. Tuto věc už si dnes řada lidí uvědomuje. Občané Česka na tom prý s vyhazováním potravin nejsou nejhůř, například Francouzi prý vyhazují víc.
Nemůže za plýtvání jídlem i EU, když se snaží stanovit normy pro tvar ovoce a zeleniny? Farmáři pak vzhledově ošklivé plody vyhazují. To je podle Plichty jeden z důvodů plýtvání, ale i to se pomalu mění. „Lidé si začínají vážit každého výrobku, který je zdravý,“ podotkl. Obratem ale dodal, že by se mělo „nepěkné“ jídlo prodávat mnohem víc. Část potravin zemědělci občas odevzdávají i do potravinové banky. „Myslím, že i přístup ministerstva zemědělství, které chce podporovat věnování potravin potravinovým bankám, může pomoci,“ pokračoval host.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: mp