Nešetříte, 20 miliard navíc nedostanete, udeřila Schillerová na ČSSD. Ještě bude legrace

04.08.2019 18:09

V koaliční vládě ANO a ČSSD zuří bitva o rozpočet na příští rok. Sociální demokraté tvrdí, že šéfka státní kasy nominovaná do vlády hnutím ANO Andreje Babiše Alena Schillerová hodlá připravit resortům vedeným sociálními demokraty v podstatě likvidační rozpočet. Schillerová se však rozhodla nemlčet a tvrdě na ČSSD udeřila.

Nešetříte, 20 miliard navíc nedostanete, udeřila Schillerová na ČSSD. Ještě bude legrace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alena Schillerová, místopředsedkyně vlády a ministryně financí

V rozhovoru pro server SeznamZprávy.cz začala Schillerová relativně zvolna. O rozpočtu na příští rok je prý připravena jednat.

Jenže jedním dechem dodala, že už žádala Ministerstvo vnitra vedené Janem Hamáčkem a Ministerstvo práce a sociálních věcí vedené Janou Maláčovou (oba ČSSD), aby vysvětlili, na co chtějí 20 miliard korun navíc. A sociální demokraté jí prý neodpověděli. Z toho důvodu je pro ni navyšování dluhu o dalších 20 miliard absolutně nepřijatelné. „Je pro mě nepřijatelné a neakceptovatelné, že by ČSSD mohla těch 20 miliard navíc dostat,“ zahřměla Schillerová.

Janě Maláčové navíc vyčetla, že se nepokusila ve svém resortu najít úspory. „Je tady celá řada problémů, jako třeba revize sociálních dávek, o které se už rok bavíme. Obecné píší, upozorňujeme na to, že dosud nebylo uděláno pro tuto oblast vůbec nic. Máme tady celou řadu šmejdů, máme tady obchodování s chudobou, máme tady obchody se sociálním bydlením a tady se neudělalo vůbec nic. Já chci alespoň nějakou snahu o ty úspory, protože ekonomika zpomaluje a my nemůžeme jen zatěžovat státní rozpočet. Já rok volám, aby byla provedena revize sociálních dávek. A dosud nebylo provedeno ani za mák,“ rozčilovala se šéfka státní kasy.   

Zdůraznila také, že v návrhu rozpočtu na příští rok už jsou prosazeny všechny priority, na kterých se koaliční partneři shodli, jako je opětovné proplácení prvních tří dnů nemocenské, navyšování důchodů, slevy na jízdném a tak podobně.  

Schillerová však nechápe, proč chtějí sociální demokraté další a další peníze, když prý nejsou schopni utratit ani to, co dostali v minulých letech.

Odmítla také tvrzení šéfa ČSSD Jana Hamáčka, že je příliš přísná na sociální demokraty, zatímco ke kolegům z ANO údajně přistupuje vstřícněji. Schillerová řekla, že to není pravda. „Pro to není vůbec žádný argument. Toto je plácnutí do vody,“ zdůraznila. Znovu však zopakovala, že ČSSD nemůže jen tak dát 20 miliard navíc.

Pokud jí kterýkoliv z ministrů na konkrétních číslech doloží oprávněnost svých nároků na navýšení peněz pro svůj resort, Schillerová bude připravena se o věcech bavit, ale dokud nebudou tyto nároky podloženy tvrdými daty, o penězích navíc prý nemůže být ani řeč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…