Nešťastný výrok, zní skoro rasisticky… Babišovu jízdu ze sněmu rozebrali experti

22.02.2019 22:20

Premiér Andrej Babiš (ANO) se nechal na sobotním sněmu slyšet, že mu záleží na tom, aby naše země prosperovala, fungovala. „Náš národ je geneticky určen k tomu, abychom hráli větší roli než doposud,“ poznamenal Andrej Babiš. Na Českém rozhlasu se k tomu nyní vyjádřil komentátor Hospodářských novin Petr Honzejk a zástupce ředitele Ústavu politologie FF Univerzity Karlovy Milan Znoj.

Nešťastný výrok, zní skoro rasisticky… Babišovu jízdu ze sněmu rozebrali experti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

„První, co mě napadlo, když jsem ten výrok slyšel, bylo, co by se asi ve světě dělo, kdyby se takového výroku dopustila německá kancléřka Angela Merkelová a hovořila by o genetice. On to Andrej Babiš nemyslel samozřejmě zle,“ sdělil Honzejk, že by v tom neviděl eugenický ani fašistický výrok. 

Anketa

Co provést s bojovníky Islámského státu, kteří se chtějí vrátit do Evropy?

16%
81%
hlasovalo: 15836 lidí

„Je to jen ukázka toho, co se stane, když si Andrej Babiš pustí pusu na špacír, nikdo mu ten projev nestrukturuje, nepřipravuje a on se uvolní,“ míní. „A potom říká věci, které myslí dobře, ale dopadne to, jak se říká, po trumpovsku,“ dodal.

Znoj k tomu uvedl, že jde o nevhodný výrok. „Má nebezpečné a zlé konotace, zní to skoro rasisticky, je v tom určitý naturalismus a od politika to není vhodný výrok. Ale souhlasím s Petrem Honzejkem, že Andrej Babiš to nemyslel zle,“ uvedl s tím, že Babiš chtěl něco pozitivního. „Samozřejmě ta genetika se mu tam vloudila nevhodně. Nemyslí si, že budeme úspěšní v Evropě díky genetice. Je to nešťastný výrok a od politika nebezpečný, opravdu ho musíme brát v uvozovkách,“ dodal.

„Ideologií Andreje Babiše je manažerský bezbřehý pragmatismus. Uděláme kdykoliv cokoliv, co nám bude vyhovovat a co bude užitečné... Zkrátka je to tak, ono i když to teď vztáhneme k tomu výroku o genetice české, tam mě napadá, ona je víceméně náhoda, že Andrej Babiš nehrál tu národoveckou kartu, která je poměrně často hraná a dobře hratelná například v Maďarsku či Polsku. On ji nehraje podle mého proto, že tady není tak jednoduše hratelná,“ sdělil Honzejk. Podle jeho slov se Babiš odkazuje k baťovské tradici. 

Komentáře najdete ZDE.

„Andrej Babiš není nacionalista v tom národoveckém smyslu, jak ve střední Evropě známe. Ale s touto kartou koketuje... Chtěl také hrát tu nacionální kartu tak trochu euroskeptickou... Hledá slova, rétoriku, která by mu umožnila tuto více nacionální notu nějak formulovat,“ podotkl Znoj.

„Je to vskutku zajímavé ve vztahu k těm evropským volbám. On říkal, že ANO má vyhrát volby, že má vyhrát někdo, kdo nebude kývačem a vítačem... A myslím, že kolega Znoj má pravdu v tom, že Andrej Babiš hledá, kde by oslovil jaké voliče, jakým způsobem. Ale to není nic ideologického, to je projev pragmatismu. Andrej Babiš ze sebe v klidu udělá nacionalistu, když mu to něco přinese,“ sdělil Honzejk. 

A vyjádřil se i k tomu, že Andrej Babiš tvrdí, že si návštěvu u americké hlavy státu Donalda Trumpa zařídil sám. „Já jsem si představil, jak si posílají soukromé zprávy na Twitteru. Samozřejmě, že to sám zařídit nemohl. Vždy tam je velmi silná inherence velvyslance. To, že teď Andrej Babiš říká, že si to zařídil sám, je dohrávka pro domácí publikum,“ uvedl s tím, že jde o pragmatický prodej vlastní osoby. 

Znoj pak zmínil, že jde o poznání toho, že rozhodující silou zde je premiér a vláda, ale tak je to ostatně i v Ústavě. „Přetahování o to, kdo se více zasloužil o návštěvu Andreje Babiše, je komické. To rozhodnutí padlo někde jinde,“ dodal. Honzejk pak ještě doplnil kauzu Huawei a zájem společnosti Westinghouse o dostavbu jaderných bloků v Dukovanech. „Pražskému hradu nyní nezbývá nic jiného než vyjádřit souhlas a potěšení s tím, že se jeden z nejvyšších představitelů České republiky dostane do Spojených států,“ uzavřel Honzejk.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…