Netrebko nepřijede. „Správné rozhodnutí ve vztahu k našemu klíčovému partnerovi,“ chválí Pospíšil

17.08.2023 18:14 | Zprávy

Koncert ruské operní pěvkyně Anny Nětrebkové, který se měl uskutečnit v říjnu v pražském Obecním domě, se ruší. Novinářům to dnes řekli členové vedení domu a agentury Nachtigall Artists Management, která koncert organizovala. Proti vystoupení umělkyně, která je na ukrajinském sankčním seznamu, se vyjádřili zástupci pražské koalice. Podle Aleny Kunertové z pořádající agentury jde o společnou dohodu a umělkyně sdělila, že nebude po Obecním domě požadovat kompenzace. Dohodu uvítal náměstek pražského primátora pro kulturu Jiří Pospíšil (TOP 09).

Netrebko nepřijede. „Správné rozhodnutí ve vztahu k našemu klíčovému partnerovi,“ chválí Pospíšil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Obecní dům

Podle Vlastimila Ježka, jenž je ředitelem společnosti Obecního domu, kde měla Nětrebková vystoupit, se z koncertu stala politická a společenská otázka. Nikdo ze zúčastněných se zrušením koncertu sice nesouhlasí, obě strany se však dohodly, že bude lepší právě z výše uvedených důvodů akci zrušit. Vstupné na koncert, jenž byl vyprodán, se bude v plné výši vracet. Píše o tom mimo jiné server CNN Prima News.

„Dohodli jsme se, že ustoupíme politickému tlaku a že Anna nebude požadovat kompenzace ani na Nachtigall Artists Management, ani na Obecním domě,“ řekla Alena Kunertová z pořádající organizace. Dodala také, že zpěvačku situace mrzí, ale chápe, že se vymkla kontrole a že vznikly politické tlaky. Management umělkyně podle ní také kontaktovaly české skupiny známé pořádáním demonstrací, kterým se všichni chtěli vyhnout.

Ježek dodal, že i když se strany dohodly, Obecní dům agentuře vynahradí dosud vzniklé náklady na organizaci koncertu prostřednictvím slev na podnájmu Smetanovy síně v příštím a přespříštím roce. Sleva by se měla týkat šesti koncertů a náklady by měly být do milionu korun, řekl. Předseda dozorčí rady Obecního domu a kulturního výboru pražského magistrátu Jan Wolf (KDU-ČSL) řekl, že je nutné brát v potaz fakt, že v Evropě je válka, což má nutně vliv i na pořádání kulturních, společenských či sportovních akcí.

Podle náměstka pražského primátora pro kulturu Jiřího Pospíšila se jedná o citlivé rozhodnutí v situaci, kdy válka na Ukrajině neskončila a stále tam umírají lidé. „Je to správné rozhodnutí ve vztahu k našemu klíčovému partnerovi, který bojuje za svoji nezávislost,“ řekl na dotaz ČTK a zároveň poděkoval všem zúčastněným. Ocenil i to, že se jedná o oboustrannou dohodu, takže ekonomické dopady budou minimální.

Nětrebková dlouhodobě žije v Rakousku, ale v minulosti pomáhala ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi při prezidentských volbách a nechala se také fotografovat s vlajkou a s představiteli proruských separatistů na Ukrajině, darovala milion rublů separatistickému vůdci Olegu Carjovovi. Po začátku ruského vojenského útoku na Ukrajinu loni v únoru čelila na Západě bojkotu svých koncertů. Následně sice odsoudila válku na Ukrajině, ale od Putina se nedistancovala.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Obávám se, že důvody zrušení koncertu jsou trochu jiné., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseloula , 17.08.2023 18:39:17
Koncert byl v yprodán, a Netrebko je superstár- Hrozilo reálné nebezpeší, že návštěvníci koncertu ji uspořádají ovace, a to je přesně to, co se režimu nehodí do krámu.

|  16 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…