Netrebko nepřijede. „Správné rozhodnutí ve vztahu k našemu klíčovému partnerovi,“ chválí Pospíšil

17.08.2023 18:14

Koncert ruské operní pěvkyně Anny Nětrebkové, který se měl uskutečnit v říjnu v pražském Obecním domě, se ruší. Novinářům to dnes řekli členové vedení domu a agentury Nachtigall Artists Management, která koncert organizovala. Proti vystoupení umělkyně, která je na ukrajinském sankčním seznamu, se vyjádřili zástupci pražské koalice. Podle Aleny Kunertové z pořádající agentury jde o společnou dohodu a umělkyně sdělila, že nebude po Obecním domě požadovat kompenzace. Dohodu uvítal náměstek pražského primátora pro kulturu Jiří Pospíšil (TOP 09).

Netrebko nepřijede. „Správné rozhodnutí ve vztahu k našemu klíčovému partnerovi,“ chválí Pospíšil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Obecní dům

Podle Vlastimila Ježka, jenž je ředitelem společnosti Obecního domu, kde měla Nětrebková vystoupit, se z koncertu stala politická a společenská otázka. Nikdo ze zúčastněných se zrušením koncertu sice nesouhlasí, obě strany se však dohodly, že bude lepší právě z výše uvedených důvodů akci zrušit. Vstupné na koncert, jenž byl vyprodán, se bude v plné výši vracet. Píše o tom mimo jiné server CNN Prima News.

„Dohodli jsme se, že ustoupíme politickému tlaku a že Anna nebude požadovat kompenzace ani na Nachtigall Artists Management, ani na Obecním domě,“ řekla Alena Kunertová z pořádající organizace. Dodala také, že zpěvačku situace mrzí, ale chápe, že se vymkla kontrole a že vznikly politické tlaky. Management umělkyně podle ní také kontaktovaly české skupiny známé pořádáním demonstrací, kterým se všichni chtěli vyhnout.

Ježek dodal, že i když se strany dohodly, Obecní dům agentuře vynahradí dosud vzniklé náklady na organizaci koncertu prostřednictvím slev na podnájmu Smetanovy síně v příštím a přespříštím roce. Sleva by se měla týkat šesti koncertů a náklady by měly být do milionu korun, řekl. Předseda dozorčí rady Obecního domu a kulturního výboru pražského magistrátu Jan Wolf (KDU-ČSL) řekl, že je nutné brát v potaz fakt, že v Evropě je válka, což má nutně vliv i na pořádání kulturních, společenských či sportovních akcí.

Podle náměstka pražského primátora pro kulturu Jiřího Pospíšila se jedná o citlivé rozhodnutí v situaci, kdy válka na Ukrajině neskončila a stále tam umírají lidé. „Je to správné rozhodnutí ve vztahu k našemu klíčovému partnerovi, který bojuje za svoji nezávislost,“ řekl na dotaz ČTK a zároveň poděkoval všem zúčastněným. Ocenil i to, že se jedná o oboustrannou dohodu, takže ekonomické dopady budou minimální.

Nětrebková dlouhodobě žije v Rakousku, ale v minulosti pomáhala ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi při prezidentských volbách a nechala se také fotografovat s vlajkou a s představiteli proruských separatistů na Ukrajině, darovala milion rublů separatistickému vůdci Olegu Carjovovi. Po začátku ruského vojenského útoku na Ukrajinu loni v únoru čelila na Západě bojkotu svých koncertů. Následně sice odsoudila válku na Ukrajině, ale od Putina se nedistancovala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Obávám se, že důvody zrušení koncertu jsou trochu jiné., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseloula , 17.08.2023 18:39:17
Koncert byl v yprodán, a Netrebko je superstár- Hrozilo reálné nebezpeší, že návštěvníci koncertu ji uspořádají ovace, a to je přesně to, co se režimu nehodí do krámu.

|  16 |  0

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…