Neuvěřitelné: Válka v Sýrii ovlivňuje dokonce i Arktidu

29.09.2015 21:54

Ačkoli se to zdá jen málo pravděpodobné, válka v Sýrii ovlivňuje takřka celý svět. Hádají se kvůli ní Rusko se Spojenými státy a především Evropa, i když nejen ona, čelí přílivu uprchlíků z této země. Řádění Islámského státu ale ovlivnilo dokonce i činnost výzkumníků v Arktidě.

Neuvěřitelné: Válka v Sýrii ovlivňuje dokonce i Arktidu
Foto: Archiv TN
Popisek: Obrázky ze Sýrie před 20 lety

„Špicberské globální úložiště semen na ostrovech v Severním ledovém oceánu uchovává více než 800 tisíc vzorků nejrůznějších plodin z celého světa, které do něj z mnoha koutů planety zasílají genové banky a další ústavy. Po osmi letech od jeho založení poprvé vydává část vzorků zpátky původnímu majiteli. Zažádalo o ně Mezinárodní centrum pro zemědělský výzkum v suchých oblastech (ICARDA), jehož zařízení v syrském městě Aleppo obsadily ozbrojené skupiny,“ píše server Aktuálně.cz.

Úložiště semen leží až za polárním kruhem a jeho smyslem je uchovat různorodost rostlin, jíž oplývá naše planeta. V případě katastrof má také pomoci příslušné oblasti se vzpamatovat. A přesně taková situace nyní nastává. Do syrské oblasti se má vrátit obilí, které lépe odolává horku a suchu.

V úložišti nyní najdeme na pět tisíc rostlinných druhů, pro něž bylo zvolené tak odlehlé místo i proto, aby se ho případně co nejméně dotkly možné změny klimatu. Výstavbu úložiště plně financovala norská vláda, díky níž je tak chráněna část světového bohatství. Toto bohatství má ale sloužit lidem, což se ukazuje právě dnes. Vzorky pocházející původně ze Sýrie, k nimž se teď díky teroristům zbytek světa nedostane, budou nyní pěstovány v Maroku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…