Nevěřím vám! To mi neříkejte, spílala Witowská v ČT Babišově ženě. Ta se nedala: Ne, ne, ne

18.12.2018 7:01

Poslanec KSČM Jiří Dolejš, europoslanec za STAN Stanislav Polčák a europoslankyně za ANO Dita Charanzová se ve včerejším pořadu Události, komentáře ČT24 zabývali střetem zájmů Andreje Babiše (ANO) a také dotacemi pro Argrofert.

Nevěřím vám! To mi neříkejte, spílala Witowská v ČT Babišově ženě. Ta se nedala: Ne, ne, ne
Foto: screen: ČT24
Popisek: Moderátorka Světlana Witowská zpovídá Ditu Charanzovou

Premiér Andrej Babiš se mimo jiné již nebude účastnit jednání Rady pro evropské strukturální fondy a investiční fondy. Vláda dnes schválila návrh novely zákona o podpoře regionálního rozvoje, která umožní, aby radě předsedal i jiný člen vlády než premiér. Návrh je reakcí na kritiku z Evropské unie ohledně možného Babišova střetu zájmů. Ten to dlouhodobě popírá. Opozice je přesvědčená, že změna v čele rady neukončí pochybnosti o střetu zájmů premiéra.

Anketa

Dělal Andrej Babiš v roce 2018 České republice v zahraničí ostudu?

11%
89%
hlasovalo: 16213 lidí

„Nevím, jestli se evropský vlk nažral a koza dotací zůstala celá. To uvidíme, až se rozhodne Evropská komise, protože tady jde o evropské peníze. Měl by rozhodnout příslušný orgán, předpokládám, že dopisy pana Oettingera nejsou tím rozhodnutím. To je prostě korespondence mezi dvěma představiteli,“ poznamenal Dolejš úvodem. 

Výběr nejlehčí cesty podle Polčáka

„Určitě po problému, bohužel, není, protože pan premiér si vybral pouze tu nejlehčí cestu a nedoprovodil ji dalšími opatřeními,“ zmínil Polčák. Moderátorka Světlana Witowská se následně zeptala i europoslankyně Charanzové, a to, zda to, co udělal Babiš, není přiznáním, že něco bylo v nepořádku. 

„Ale vůbec ne,“ sdělila s tím, že pan Babiš se rozhodl, aby tady nebylo vůbec zrnko nějakého teoretického pochybení, a to kvůli novému nařízení Evropské unie ohledně střetu zájmů. „Paní Charanzová, ale vy jste přece pro to nařízení hlasovala. Tak vy přece víte, pro co hlasujete. Víte, kam ta úprava mířila, na jaké případy, tak tyhle případy, na které to nařízení míří, to se netýká Andreje Babiše podle vás?“
 
„Ano, já jsem pro ně hlasovala, protože dle mého soudu zásadně neposouvá tu současnou legislativu, kterou teď máme,“ sdělila Charanzová a dočkala se další otázky od Witowské. „A co tedy to nařízení dělá, když to nikam neposouvá? To jste přijali něco, aby jen tak něco vzniklo nového a nikam se nic neposunulo? To mi neříkejte, že takové věci děláte v Evropském parlamentu,“ byla ironická moderátorka.
 
„Ne, ne, ne. My děláme velmi často, že novelizujeme legislativu evropskou, a to se stalo v tomto případě. Vy se mě ptáte na ten střet zájmů, tam došlo k nějakému doupravení textu a teď jsme se dostali do debaty právníků, kde já beru, že je tady nějaký názor Evropské komise, ale beru také, že tady je nějaký názor českého státu, českých právníků. A teď musíme prostě najít z toho cestu ven, ale opakuji, netýká se to jenom České republiky. Otázky na to, jak to implementovat, jak to dát do praxe, vznáší celá řada ostatních členských států,“ sdělila Charanzová. 

Charanzová, nekritická fanynka?

Polčák ji následně nazval nekritickou fanynkou Andreje Babiše. „To opravdu nelze přehlížet, v jakém sporu, v jakém postavení on je. On na jedné straně čerpá, a to dotace, které mají být určeny pro začínající střední podnikatele, pro slabší regiony, už to je protimluv. Švédské, francouzské, španělské daňoví poplatníci, ti podporují českého miliardáře. Myslím, že takto evropské dotace nemají sloužit,“ zmínil Polčák. 
 
Pořad najdete ZDE.
 
„Pro nás je důležité, aby netrpěl český občan, aby netrpěla Česká republika to za prvé a za druhé, aby se dodržovalo právo. Jestliže se objevila v srpnu letošního roku nová evropská norma, nařízení, to se zavádí poměrně striktně, to není evropská směrnice, tak ale přesto jsou tady interpretační problémy. Čili já opravdu nevím, jak jsem říkal v úvodu, zda konečné rozhodnutí Evropské komise bude znamenat, že ten střet zájmů je naplněn,“ zmínil pak Dolejš. 
 
„Paní europoslankyně, vy jste řekla, že možná debata o střetu zájmů premiéra Babiše je zbytečná, hloupá a škodí nám všem. To byla vaše slova v parlamentu. Podle vás Andrej Babiš není ve střetu zájmů, ale Evropský parlament přijal doporučení, aby Evropská komise neproplácela dotace pro Agrofert. Jak vy dlouho to víte, že Evropská komise neproplácí dotace, určené pro Agrofert?“ zeptala se dále Witowská opět Charanzové. „Já vás překvapím, ale opravdu já nesleduju tuto kauzu. Já, já jsem místopředsedkyně výboru pro vnitřní trh. V tuto chvíli,“ odvětila Charanzová.

„Čtyři sta třicet čtyři europoslanců hlasuje pro nějaké rozhodnutí, které se týká vaší země, odkud pocházíte, a vy to nesledujete? Tomu nevěřím,“ sdělila moderátorka. „Já vám říkám, že mám na stole daleko důležitější legislativu pro české občany, pro české spotřebitele, kterou se každý den prokousávám,“ zakončila europoslankyně.
 

Premiér Babiš o svém odstoupení informoval dopisem evropského komisaře pro rozpočet Günthera Oettingera. Novinářům řekl, že z výčtu možností, které mu dal Oettinger na výběr, aby se vyvaroval pochybností o střetu zájmů kvůli dotacím pro Agrofert, vyhověl třetí. Ta premiérovi nabízela, aby se zdržel účasti na rozhodnutích souvisejících s údajným střetem zájmů. Babiš opět odmítl, že ve střetu zájmů je.

V dalších variantách řešení komisař hovořil o tom, že by premiér měl buď zpřetrhat své vazby i vazby své rodiny na holding, nebo zajistit, aby Agrofert přestal přijímat dotace z evropských fondů. Babiš komisaři dnes také odpověděl, že od 2. srpna, kdy vešla nová evropská pravidla v platnost, se žádné jednání o evropských dotacích neuskutečnilo a že osobně o dotacích ani jejich kontrole nerozhoduje. Zdůraznil také, že i rada rozhoduje vždy ve sboru. Podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) odpovídá řešení, pro které se dnes vláda rozhodla, Oettingerově návrhu, proto by mělo být dostačující.

Vláda schválila návrh novely zákona o podpoře regionálního rozvoje, která umožní, aby radě předsedal i jiný člen vlády než premiér. Návrh je reakcí na kritiku Evropské unie ohledně možného Babišova střetu zájmů, uvedla po jednání ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) jako předkladatelka materiálu.

Nyní může radě podle zákona předsedat pouze premiér. „Dosavadní určení výhradně osoby předsedy vlády jako předsedy rady není dostatečně flexibilní z pohledu věcné působnosti faktické implementace evropské politiky soudržnosti v podmínkách ČR. Rada je poradním orgánem vlády, navrhuje se svěřit zákonem vládě možnost určit si svým usnesením, který člen vlády ji povede jako její předseda,“ uvádí novela, kterou čeká projednávání Parlamentem.

Úkolem rady je posuzovat koncepční i aktuální otázky spojené s evropskou politikou soudržnosti v ČR předtím, než jsou předloženy k projednání vládě. Jednání rady se mj. zaměřuje na soulad evropských dotačních programů s dohodou, kterou ČR má s EU. Rada také navrhuje vládě systémová opatření týkající se čerpání fondů EU.

Evropský parlament ve čtvrtek přijal rezoluci, v níž vyzval Komisi k přijetí kroků ve věci možného Babišova střetu zájmů. Europoslanci požadují mimo jiné pozastavení dotací pro Agrofert. Oettinger už předtím uvedl, že EK nebude proplácet české žádosti o proplacení dotací pro Agrofert. Ministerstvo financí oznámilo, že nebude Komisi takové žádosti posílat.

Agrofert, který vlastnil Babiš při svém vstupu do vlády v roce 2014 a loni ho vložil do svěřenského fondu kvůli českému zákonu o střetu zájmů, je jedničkou zemědělsko-potravinářského sektoru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…