Nevidím důvod pro ocenění Mašínové jen proto, že je něčí sestra, vrací úder Zeman

14.06.2018 22:25

Prezident Miloš Zeman nevidí důvod pro ocenění komunisty perzekvované a vězněné Zdeny Mašínové, která zažila jako dítě i pronásledování a popravu svého otce nacisty. Řekl to dnes v pořadu TV Barrandov Týden s prezidentem. Mašínová je podle Zemana jen sestra bratří Mašínů, kteří se účastnili protikomunistického odboje. Ocenění Mašínové medailí Za zásluhy navrhl senátní organizační výbor.

Nevidím důvod pro ocenění Mašínové jen proto, že je něčí sestra, vrací úder Zeman
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman veřejně spálil červené trenýrky, které skupina Ztohoven vyměnila za prezidentskou standartu vlající na Pražském hradě

„Já opravdu nevidím důvod vyznamenávat někoho jenom proto, že je něčí sestra,“ řekl Zeman televizi. „Můžeme diskutovat o bratrech Mašínech, ale o jejich příbuzných bychom v této souvislosti diskutovat neměli,“ doplnil.

Serveru iDNES.cz Mašínová řekla, že by si od Zemana vyznamenání nikdy nevzala. „Takové individuum, co nás cpe na východ, do Kremlu, Číňanům, je podle mě nedůvěryhodné a nebezpečné,“ zdůvodnila to. Její bratři Josef a Ctirad se ocenění nedočkali.

Mašínová v dětském věku zažila pronásledování svého otce Josefa Mašína, který byl členem protifašistické odbojové skupiny Tři králové a byl nacisty popraven. Bratři Mašínové bojovali se zbraní v ruce proti komunistickému režimu, kritici jim vyčítají zabití šesti lidí z ozbrojených složek státu. Po emigraci svých bratrů byla Mašínová na několik měsíců uvězněna a komunisty celoživotně perzekvována.

Senátní výbor navrhl v úterý prezidentu Zemanovi ocenit 27 osobností, kromě Mašínové třeba tenistku Helenu Sukovou nebo kosmonauta Vladimíra Remka. Horní komora jako celek o návrhu rozhodne patrně v červenci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…