Nevydržíte bez alkoholu? Na pultech zůstala francovka nebo okena

16.09.2012 15:15

Po vyhlášení prohibice ministerstvem zdravotnictví zmizely lahve s tvrdým alkoholem z regálů v obchodech i z barů v restauracích. Výrobky s alkoholem nad dvacet procent však na pultech zůstávají. Jsou to třeba luxusní bonboniéry nebo drogistické zboží. Toxikologové nepředpokládají, že by se lidé chtěli opít například francovkou, vyloučit se to ale nedá.

Nevydržíte bez alkoholu? Na pultech zůstala francovka nebo okena
Foto: Hans Štembera
Popisek: Z regálů prodejen musel nařízením vlády zmizet veškerý alkohol s 20 procenty alkoholu a výše

"Zákaz prodeje platí pro všechny potravinářské výrobky s obsahem alkoholu nad 20 procent, tedy například i pro limonády s alkoholem, které by tento limit překračovaly, pro pralinky s alkoholem či drogistické zboží však neplatí," řekl serveru iDnes.cz ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09).

V obchodě tak lidé mohou nadále koupit luxusní čokolády, které obsahují třeba alkoholicky vysokoprocentní whisky. Dalším zdrojem alkoholu může být drogistické zboží, které je nad limitem současné prohibice.

Alpa je řešení pro zoufalce

Podle toxikologů, které server oslovil, je teoreticky možné, že notorici po čistících přípravcích v nouzi sáhnou. "Existují určité přípravky, jako například organická rozpouštědla, které mohou obsahovat metanol. Ale tyto přípravky jsou natolik odporné, že člověk nedokáže vypít víc než hlt," vysvětluje Sergey Zakharov z Toxikologického informačního střediska. Dodává, že se tohoto problému neobává, mnohem jednodušší je totiž koupit si pivo nebo víno, které prohibice nezakazuje.

Peter Ondra, toxikolog z Ústavu soudního lékařství a medicínského práva Fakultní nemocnice Olomouc, je o poznání méně optimistický. "Aby lidé konzumovali okenu či alpu, s tím se už skoro nesetkáváme, nicméně v současné situaci se nabízí, že by se k tomu někteří nešťastníci mohli v okamžicích zoufalství vrátit, Češi jsou v tomto ohledu vynalézaví," říká.

Stejně jako jeho kolega ale doufá, že lidé dají přednost nízkoalkoholickým lihovinám nebo si alkohol nakoupí u sousedů v Polsku nebo na Slovensku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…