Nezaměstnaní budou sekat trávu či hlídat děti. To je plán ČSSD

06.09.2013 6:42

Sociální demokracie před volbami přišla s překvapivým plánem, jak snížit nezaměstnanost. Lidé, kteří jsou dlouhodobě bez práce, by mohli vypomáhat rodinám v domácnosti.

Nezaměstnaní budou sekat trávu či hlídat děti. To je plán ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Reklamní kampaň ČSSD

Podle představ sociálních demokratů by tak nezaměstnaní mohli vyžehlit prádlo, posekat trávu, vymalovat byt nebo třeba pohlídat děti. Tento svůj plán, jak zatočit s nezaměstnaností, představí ČSSD v pátek. Informuje o tom deník MF Dnes.

"Je to zaměřeno na lidi s nízkým nebo žádným vzděláním, kteří jsou obtížně umístitelní na trhu práce, dlouhodobě nezaměstnaní," přiblížil deníku návrh stínový ministr práce a sociálních věcí Roman Sklenák. Plán předpokládá vytvoření speciálních agentur, které by výpomoc od nezaměstnaných v domácnostech zprostředkovávaly.

Tento návrh má ale kromě výhod, například že zákazník za práci zaplatí daňově zvýhodněnými poukázkami, i své limity. Může se projevit nedůvěra k lidem, kteří jsou déle bez práce. "Samozřejmě, že zde obava bude. Domnívám se ale, že u některých prací, jako je údržba trávníku, to lidé mohou vyzkoušet a zkušenost jim ukáže, že to funguje," připouští Sklenák.

Účast bude dobrovolná, přispěje i EU

Plán navíc počítá jen s těmi nezaměstnanými, kteří se do programu přihlásí dobrovolně. Zaměřit se chce ČSSD především na výpomoc matkám po rodičovské při návratu do zaměstnání. Šéf strany Bohuslav Sobotka plánuje, že část z rozpočtu na aktivní politiku zaměstnanosti se přesune na program hlídání dětí.

"Byla by určitá garantovaná cena, kterou by rodiny platily. Zbytek by byl financován z prostředků EU a státního rozpočtu. Pro rodiny by to bylo dostupné a zároveň by se vytvářela pracovní místa ve službách," doplnil Sobotka.

A podle odborníků na pracovní trh by to mohlo fungovat, i když s jedním háčkem. "V Česku klesá poptávka po nekvalifikovaných pracovnících, takže mi to přijde jako smysluplný plán. Je ale pravda, že veškeré dotace pokřivují trh," uvedl pro MF Dnes Jiří Halbrštát z personální agentury Manpower.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…