Neziskovky v Rakousku dělají problémy. Odmítnutým žadatelům o azyl platí advokáty

09.12.2017 21:36

Deník Kronen Zeitung přináší aktuální statistiky, které se týkají přistěhovalecké politiky země. Vyplývá z nich, že je Rakousko pro žadatele o azyl ze třetích zemí světa stále žádanou destinací. Stále hlasitěji se hovoří o negativním vlivu nevládních neziskových organizací.

Neziskovky v Rakousku dělají problémy. Odmítnutým žadatelům o azyl platí advokáty
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Čekající na oběd

Jak deník uvádí, téma migrace v rámci rakouské společnosti stále silně rezonuje. „Mnozí se ptají, kolik přistěhovalců ještě země unese?“ konstatuje Kronen Zeitung s tím, že letos úřady evidují 55 923 žádostí o azyl, z nichž bylo 24 023 (43 %) uznáno jako oprávněných a jejich předkladatelé mohou zůstat v Rakousku. V České republice, kde žije o necelé dva miliony obyvatel více, loni požádalo o azyl asi 1500 lidí a za letošní rok je toto číslo přibližně stejné.

Kronen Zeitung připomíná, že zkraje loňského roku stanovila vládnoucí koalice SPÖ–ÖVP horní hranici pro počet žádostí o azyl ve výši 35 000. Té sice nebude pro letošní rok dosaženo, ale i tak je například v porovnání se zmiňovanou Českou republikou a dalšími státy bývalého východního bloku přistěhovalecká politika Rakousku poměrně štědrá. Byť na rakouské poměry došlo skutečně k viditelné změně „Kurzu“.

„Celkový počet odmítnutí v procesu žádostí o azyl se zvýšil v porovnání s loňským rokem o 110 %. Na druhou stranu, měsíčně rozhodují úřady stále o čtyřech až šesti tisících žádostech. Konkrétně tato čísla se příliš k lepšímu nemění,“ konstatuje nejčtenější rakouský deník a dodává, že administrativní zátěž je i nadále vysoká a Spolkový úřad pro migraci přijal dalších asi 100 úředníků.

Problémem zůstává, že až 75 % odmítnutých žadatelů o azyl se proti rozhodnutí odvolává. „Například v Německu jde o 50 %. Sílí také kritické hlasy na adresu nevládních neziskových organizací, které odmítnutým žadatelům o azyl platí advokáty. Dalším problémem je skutečnost, že ačkoli azyl nedostalo 25 492 lidí, deportována byla méně než polovina z těchto osob. Nejvíce letenek bylo vydáno do zemí jako jsou Nigérie, Gambie, Pákistán, Afghánistán či Švédsko.

„V rámci celého evropského kontinentu by mělo dojít k přehodnocení azylové politiky. Sdílet odpovědnost nemůže i nadále znamenat, že k nám může doslova každý žádat o pomoc. Často potom tito lidé čelí hořkému zklamání, protože jejich očekávání nejsou ani zdaleka naplněna. Ti z žadatelů o azyl, kteří nemají právo zůstat v Rakousku, by měli naši zemi opustit. Mnozí z nich bohužel nechtějí přijmout pravdu a pokoušejí se za pomoci advokátů protahovat celý proces co nejdéle,“ kritizoval Sobotka přístup migrantů i „neziskovek“.

reklama

autor: pro

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…