Nezneužijeme nouzového stavu k posílení moci, sliboval Babiš. Švehla z Respektu ale není spokojen

24.03.2020 18:46

Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) na úterním jednání Sněmovny požádal poslance, aby teď šli příkladem všem občanům a táhli za jeden provaz, aby se podařilo vyřešit koronavirovou krizi co nejrychleji. Sliboval také, že vláda aktuální situaci nevyužije k posílení vlastní moci. Publicista Marek Švehla z Respektu si ale všímal spíš toho, co Babiš neslíbil.

Nezneužijeme nouzového stavu k posílení moci, sliboval Babiš. Švehla z Respektu ale není spokojen
Foto: Repro ČT24
Popisek: Premiér Andrej Babiš přednáší svůj mimořádný projev

Premiér Andrej Babiš požádal poslance, aby v této obtížné chvíli táhli za jeden provaz. Hlavním cílem vlády podle něj je ochránit zdraví občanů a udržet je v práci. V neposlední řadě prý také chce, aby se život vrátil k normálu. „Tím posledním je co nejdříve vrátit běžný život občanů na stav před epidemií,“ uvedl Babiš.

Přidal jeden slib.

Zároveň bych před vámi, před Poslaneckou sněmovnou, od které se odvozuje legitimita vlády, rád slíbil a ujistil vás, že naše vláda nehodlá za žádných okolností a nebude zneužívat krizový stav a stav legislativní nouze k posilování své moci,“ pravil premiér.

Zdůraznil, že nouzový stav a uzavření je jen dočasnou záležitostí.

Poslance seznámil se sadou opatření, která vláda přijala, ať už rozhodnutí, jak podpořit ekonomiku, např. pozastavení EET, nebo postupně stále víc omezovat pohyb tzv. pendlerů.

„Za mimořádně důležité je také nutné považovat změnu zákona o České národní bance. My jsme jako vláda ten návrh dnes schválili. Podle nového znění bude umožněno centrální bance provádět obchody se všemi subjekty finančního trhu, tedy s bankovními institucemi, pojišťovnami a investičními společnostmi na dobu delší než jeden rok, což by mělo přispět ke stabilizaci bankovního trhu. Centrální banka pak může půjčovat peníze těmto institucím, které mohou nakupovat státní dluhopisy. Centrální banka bude mít podobné kompetence jako Evropská centrální banka pro operace na bankovním trhu nebo FED. Tímto zákonem rozvážeme České národní bance ruce. Centrální banka pak bude moci vstoupit na trh s dluhopisy, ale znovu upozorňuji, že všechny další kroky budou v kompetenci České národní banky. To neznamená, že ČNB bude okamžitě dluhopisy nakupovat. Je to v její kompetenci,“ uvedl Babiš.

Nakonec požádal o pomoc Boha.

Publicista Marek Švehla si však spíše než Babišových slibů všímal toho, co šéf hnutí ANO neslíbil. „Neřekl, že nám vrátí kvalitu osobních svobod, jakou jsme měli před 12. březnem,“ napsal na sociální síti Facebook.

Marek Švehla reaguje na Babišův projev

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…