Nezvykle tvrdý Sobotka: EK se utrhla ze řetězu. Z jednorázových kvót by pak byly trvalé!

28.06.2015 13:20

Předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) nenechal nit suchou na Evropské komisi, v níž sedí i někdejší ministryně z ANO Věra Jourová. Podle premiéra se EK utrhla ze řetězu, ale snad se ji podařilo zkrotit. Jasně také řekl, zda Islámský stát nerekrutuje bojovníky mezi Čechy. Vyjádřil se i k situaci v Řecku. Tamní premiér Alexis Tsipras podle Sobotky udělal velkou chybu a teď už není dost času ani na zázrak, natož na referendum, které v ekonomické oblasti působí zvláštně.

Nezvykle tvrdý Sobotka: EK se utrhla ze řetězu. Z jednorázových kvót by pak byly trvalé!
Foto: Martin Šťastný
Popisek: Bohuslav Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) byl exkluzivním hostem nedělních Otázek Václava Moravce České televize. Věnoval se tématu uprchlíků, v Česku už jich je zachytáváno na 15 denně, ale také o rozpočtu na příští rok. Moderátor Moravec chtěl vědět, kdy se vlastně přestaneme zadlužovat. Nejprve však premiér hovořil o třech teroristických útocích z pátku.

Připomněl, že na hranicích byla zpřísněna bezpečnostní opatření. „Letos od začátku roku byly zachyceny už dva a půl tisíce ilegálních migrantů... V souvislosti s problémy Řecka může dojít ještě k zesílení migrační vlny,“ varoval v úvodu premiér. Právě proto se večer sejde Bezpečnostní rada státu.

A jak je to s verbováním Čechů do řad Islámského státu, na které upozornil prezident Miloš Zeman? „Podle informací, které mám, je situace u nás zcela odlišná od toho, co se děje ve Francii či v Německu. Česká republika je v úplně jiné situaci, my takovýto problém nemáme. Naše potíž je ale v něčem jiném, Česká republika může sloužit jako tranzitní země pro navrátilce z Islámského státu. Ale nemám informace o tom, že bychom byli náborovou zemí,“ zdůraznil předseda vlády.

Do Tuniska nepojedu, ale ta země turisty potřebuje, říká premiér

Premiér také prozradil, že se letos nechystá s rodinou na dovolenou k moři, ale kdyby takovou cestu plánoval, zřejmě by nejel do Tuniska, ale ani do jiných zemí. Občany, kteří se chystají do Tuniska, ale na druhé straně uklidňoval, že máme v Tunisku vlastní ambasádu a monitorujeme tamní situaci. Pokud by se bezpečnostní situace zhoršila, Ministerstvo zahraničí ČR jistě adekvátně zareaguje, přičemž bude vycházet i ze zpráv tajných služeb. Z jeho úst ovšem také zaznělo, že Tunisko je zatím relativně stabilní zemí, jejíž ekonomika je životně závislá na turistech. Kdyby tam lidé přestali jezdit, zemi by to rozhodně nepomohlo.

V obecné rovině pak prohlásil, že boj proti Islámskému státu a jiným teroristům nebude úspěšný, pokud se do toho nevloží islámské země v okolí Iráku a Sýrie. Západ by pak měl řešit i situaci v Afghánistánu. „Je třeba, abychom hledali možnosti, jak zapojit okolní arabské státy, než abychom podnikali další intervence. Jen připomínám, že výsledky těch intervencí vůbec nebyly ideální,“ varoval předseda vlády.

Sami si určíme, kolik lidí přijmeme a podle jakých kritérií

Vyjadřoval se také k zatím poslednímu evropskému summitu, který se věnoval otázce kvót. „Evropská komise se utrhla ze řetězu, protože odmítala respektovat dubnovou dohodu o dobrovolnosti přijímání uprchlíků, takže tady jme cítili potřebu se ozvat, protože jde také o suverenitu České republiky,“  konstatoval premiér. Evropská komise podle jeho názoru zaspala, když při řešení uprchlické krize neaplikovala např. španělské zkušenosti. Tato země si totiž dokázala poradit s vlnou uprchlíků bez toho, aby volala na pomoc celou EU.

„Kdybychom na kvóty přistoupili, je tu riziko, že by stačilo jedno jediné zasedání rady ministrů, aby se z případných jednorázových kvót staly kvóty trvalé. Takto Česko dosáhlo toho, že sice dobrovolně přijmeme několik set lidí, ale podstatné je, že přesné číslo stanoví vláda a stejně tak stanoví kritéria, na jejichž základech si bude mezi běženci vybírat. „Mohu ale potvrdit, že dojde k navýšení azylových kapacit, protože současné vlády je redukovaly a ukázalo se, že je redukovaly příliš,“ prohlásil premiér. Uprchlické středisko tak velmi pravděpodobně nově vznikne ve Vyšných Lhotách. 

Řecký zázrak a český rozpočet

Pokud dojde na bankrot Řecka, možná se přestane starat o ostrahu svých hranic a počty uprchlíků putujících Evropou narostou. „Obávám se, že bankrot Řecka se velmi přibližuje. Stává se realitou. My už ani na zázrak nemáme čas,“ konstatoval premiér. Tamní předseda vlády Alexis Tsipras udělal podle Sobotky chybu. Pokud už chtěl vypsat referendum, měl na to celé měsíce. Teď už je pozdě. Za dost neuvěřitelné pak považuje to, aby o ekonomických otázkách rozhodovali lidé v referendu.

Pokud Řecko opravdu zbankrotuje, je otázka, jak na to zareagují trhy. Ekonomické důsledky případného bankrotu Řecka ale nemusejí být zdaleka tak závažné jako politické důsledky. Řecko je členem EU, členem NATO a leží ve strategicky důležitém regionu. „Nemůžeme si myslet, že Řecko zmizí, že zmizí jeho problémy, když vystoupí z eurozóny.“

Navzdory těmto varováním ale nepočítá s tím, že by se v České republice více šetřilo. Politika škrtů, kterou provozovaly pravicové vlády, by nám prý rozhodně neprospěla. Naopak musíme umět využít prostředků z EU na dobudování infrastruktury v Česku. S tím částečně souvisí i výběr mýta v Česku. Premiér v této souvislosti připomněl, že ministr dopravy Dan Ťok za ANO už nemá příliš mnoho času na to, aby vypsal technologicky neutrální výběrové řízení na příštího provozovatele výběru mýta. Babišův ministr Ťok už má čas jen do konce měsíce července.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…