Nic nekončí, jedeme dál. O všech kandidátech nejspíš ještě uslyšíme

12.01.2013 9:45

Již dnes se můžeme dovědět, který kandidát na Hrad postoupil z prvního kola přímé volby prezidenta. Jenže i mezi poraženými mohou být vítězové. Alespoň v rovině, kde se dá čekat postup v osobní kariéře. Nové dveře do politiky se mohou otevřít například umělci Vladimíru Franzovi či Jiřímu Dienstbierovi. Naopak doplatit na neúspěch by mohl favorit Jan Fischer či Přemysl Sobotka.

Nic nekončí, jedeme dál. O všech kandidátech nejspíš ještě uslyšíme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pohled na Prahu

Článek v sobotní MF Dnes upozorňuje na to, že expremiér Jan Fischer kvůli volbám opustil lukrativní post v evropské bance. Pokud by tedy neprošel prvním kolem voleb, byla by to pro něj velká prohra, měl by totiž nejisté vyhlídky do budoucna.

V případě Miloše Zemana je boj o Hrad zřejmě posledním pokusem o comeback do vysoké politiky. Deník upozorňuje, že pokud by Zeman vyhrál a stal se hlavou státu, mohl by to považovat za jakousi odplatu lidem ze sociální demokracie, kteří ho před deseti lety „zradili“. Pokud by se prezidentem stal někdo jiný, dá se čekat, že se Zeman na Vysočinu vrátí natrvalo.

Pro mistra zahraničí a šéfa TOP 09 Karla Schwarzenberga je volba prezidenta završením jeho dlouholeté politické kariéry. Pokud by ve volbě neuspěl, zůstane jako člen vlády a šéf TOP 09 nadále.

U někoho se dá mluvit o úspěchu v neúspěchu. Takový umělec a profesor Vladimír Franz se díky zájmu o úřad prezidenta hlavně zviditelnil. Nejen v posledních dnech o něm referují především zahraniční média. Pokud by nevyhrál, bude přemýšlet o založení nějaké formy politické iniciativy.

S další politickou iniciativou by v případě neúspěchu přišla někdejší europoslankyně Jana Bobošíková. Začala by se totiž ihned se svou Suverenitou připravovat na parlamentní volby. Veřejný zájem by mohla v prospěch proměnit i další žena. Někdejší poslankyně Taťana Fischerová by v případě neúspěchu mohla pokračovat v politické kariéře, třeba v senátních volbách.

Kdyby se prezidentem nestal místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier, mohlo by mu to alespoň pomoci v popularitě a částečně v šanci stát se šéfem celé strany. Pokud by z volby vypadl místopředseda Senátu Přemysl Sobotka, dál by pokračoval ve funkci. Podle MF Dnes se však jeho pozice v ODS neposílí, čekat lze spíše opak.

Europoslankyně Zuzana Roithová jistě přispěla ke zviditelnění lidovců. Pokud by se nestala prezidentkou, hodlá se dále věnovat své funkci v Evropském parlamentu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Střelba, atentát. To přichází od těch „lepších“. To my, „dezoláti“, neděláme. Petrov udeřil

16:25 Střelba, atentát. To přichází od těch „lepších“. To my, „dezoláti“, neděláme. Petrov udeřil

Hudebník, pedagog, manažer a konzultant Vadim Petrov byl hostem Alex Mynářové v pořadu Podtrženo, se…