Nikdo na čínského velvyslance nereagoval, takže... Vystrčil popsal pravou motivaci cesty na Tchaj-wan

23.06.2020 21:55

Předsedu Senátu Miloše Vystrčila (ODS) prý k cestě na Tchaj-wan kromě hospodářské spolupráce motivovala také čínská ambasáda. Konkrétně námitky vůči plánované cestě a fakt, že vrcholní čeští politici na čínské námitky nijak nereagovali. „Neviděl jsem jinou možnost, jak uchovat suverenitu a čest Česka než tak, že tam pojedu,“ prohlásil Vystrčil.

Nikdo na čínského velvyslance nereagoval, takže... Vystrčil popsal pravou motivaci cesty na Tchaj-wan
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Předseda Senátu Miloš Vystrčil

Vystrčil na Tchaj-wan poletí v doprovodu podnikatelů koncem srpna. „Budeme odlétat 29. nebo 30. srpna. Detaily se ještě dolaďují,“ upřesnil předseda Senátu na iDNES.cz s tím, že o cestu projevilo zájem na padesát podnikatelů, z nichž se bude vybírat v červenci.

Cestu podle svých slov Vystrčil nyní vnímá jako mnohem osobnější než zpočátku. „Ze začátku jsem cítil jako závazek vůči Jaroslavu Kuberovi se tím zabývat, postupně se můj vztah však měnil a začalo to být mé přesvědčení,“ poznamenal s tím, že definitivně se s cestou ztotožnil po čínském nátlaku prostřednictvím velvyslanectví v Česku.

Anketa

Je dobře, že Miloš Vystrčil pojede na Tchaj-wan?

10%
90%
hlasovalo: 22187 lidí
„Snažil jsem se vytvořit maximální prostor pro to, aby Čína nebo pan prezident, premiér či předseda Sněmovny nějak zareagovali na ty ústrky a nevhodné chování čínského velvyslance,“ vysvětloval. „A protože se tak nedělo, přidalo se k hospodářské motivaci cesty i to, že by se demokratické země měly respektovat a navštěvovat. A pokud je zájem na obou stranách, tak tam pojedu,“ dodal, že cestu chápe jako důkaz zachování české suverenity.

Na Tchaj-wanu by se měl setkat s prezidentkou, předsedou legislativního dvora, premiérem a některými ministry, zejména hospodářství, obchodu a kultury. „Nepojedu tam řešit vztahy s Čínskou lidovou republikou. Jedu tam, abychom uzavřeli výhodné kontrakty a začali vzájemnou spolupráci,“ dodal Vystrčil.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

Cestovat s ním bude také vdova po Jaroslavu Kuberovi a početná senátní delegace. „Nevím, kolik to bude stát. Standardně se zahraniční cesty Senátu platí z rozpočtu Senátu. Cestu paní Kuberové bude platit tchajwanská strana, která ji pozvala, nebo se to bude hradit jinak než z rozpočtu Senátu,“ vysvětlil.

Cestu na Tchaj-wan plánoval už Vystrčilův předchůdce Jaroslav Kubera, který kvůli tomu čelil tlaku čínské ambasády a také prezidenta Miloše Zemana. Obdržel dokonce výhrůžný dopis, který podle Kuberovy manželky mohl dopomoci k náhlému infarktu, na jehož následky Kubera zemřel. Teď podobnému tlaku čelí i Vystrčil. „Buď budeme dodržovat principy, nebo počítat groše,“ reagoval Vystrčil s tím, že ekonomická spolupráce s Čínou není nadřazená české suverenitě.

„Prezident republiky Miloš Zeman konstatuje, že cesta předsedy Senátu na Tchaj-wan nebyla doporučena prezidentem republiky, předsedou Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, předsedou vlády ani ministrem zahraničních věcí,“ reagoval stručně na Vystrčilovo oficiální oznámení cesty mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

reklama

autor: jma

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …